Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör tonårsmamman berätta hur hon gör att förstå vad barnen möter på sociala medier. Foto: Amanda Alvarsson/SVT

Så gör tonårsmamman för att förstå barnen och den digitala världen

Uppdaterad
Publicerad

Vem gör något sånt här? Den frågan ställde sig Maria G Nilsson när hon fick reda på att hatkontot i Hälsingland fanns. Hon valde genast att prata med sina barn i nedre tonåren om det. 

– Jag tror ju att det är kommunikation. Man måste prata, man måste ta upp saker och ting, och prata med vänner, föräldrar, med någon vuxen man litar på även inom skolan, att man pratar om hur man ska bete sig på nätet.

Orolig för att bli uthängd

Maria G Nilsson är administratör för en grupp på Facebook. Där blev hon kontaktad av en ung tjej som kände sig orolig för att bli uthängd på kontot.

– Jag vet inte vem hon är, hon bor inte ens i kommunen. Men hon skrev till mig och var extremt orolig, säger Maria och tillägger:

– Hon upplevde svårigheter att sova och komma till ro – och var extremt stressad över det här kontot.

Men hur kan man som förälder få bättre koll på vad som händer i den digitala världen? Maria G Nilsson berättar hur hon gör i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.