Emma Nyberg, rektor på Stenhamreskolan i Ljusdal, blickar in i bilden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektor Emma Nyberg berättar om vad som hände när polisen larmades och eleverna inrymdes i sina klassrum. Foto: SVT

Vapenlarm på Stenhamreskolan i Ljusdal – eleverna låstes in i klassrum

Publicerad

I morse fick skolpersonal uppgiften att en elev på skolan setts med något som såg ut som ett vapen. Rutinen om PDV – pågående dödligt våld, följdes. Övriga eleverna rymdes in i sina klassrum och polis tillkallades.

Det blev en tumultartad start på den nya läsåret. Uppgifterna om att en elev setts med ett vapenliknande föremål skapade en stämning av panik på skolan.

– Vi lokaliserade den här eleven och sen fick alla elever inrymmas i klassrum tillsammans med sina lärare, berättar Emma Nyberg, rektor för årskurserna sju till nio på Stenhamreskolan.

Enligt Pelle Vamstad, presstalesperson för Polisregion Mitt, kunde inte polisen hitta något misstänkt föremål hos eleven och faran blåstes över.

”Går inte att leka med såna här saker”

– Det vi tar med oss är att eleverna tydligt ser att det går inte att leka med sådana här saker, säger rektor Emma Nyberg.

Nu kommer skolan tillsammans med Ljusdals kommun att utvärdera hur rutinen fungerade. Och tillsammans med polisen kommer man också att jobba med eleverna kring allvaret i situationen.

Hör rektor Emma Nyberg om vad som hände på skolan i klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.