Två bilder. En på en skjuten varg samt en bild på vilthandläggaren Simon Viklund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vilthandläggaren Simon Viklund förklara varför få vargar skjutits i Gävleborg. Foto: Länsstyrelsen/SVT

Vargjakten avlyst – knappa tredjedelen skjutna i Gävleborg: ”Hunnit hända grejer i skogen”

Uppdaterad
Publicerad

Vargjakten är avlyst men i Gävleborg har endast 5 av 18 tilldelade vargar skjutits. Kritiker menar att jakten bedrivs i redan tomma revir och Länsstyrelsen bekräftar bilden.

– Så är förutsättningarna, säger Simon Viklund, vilthandläggare i Gävleborg.

Under onsdagen stoppades vargjakten. Den har beskrivits som den största i modern tid. 57 av 75 tilldelade vargar har skjutits nationellt och det är till stora delar i Gävleborg som målen har missats.

Jakten har tillåtits i Tinäset och Ödmården-Mörtsjön, två revir i södra delarna av länet. Totalt 18 vargar fick skjutas men när jakten summeras har endast 2 fällts i Tinäset och 3 i Ödmården-Mörtsjön.

Enligt Länsstyrelsen Gävleborg tvingar juridiken myndigheten att fatta jaktbesluten under tidig höst när informationsläget är som sämst. När jakten börjar är vargarna troligtvis någon annanstans.

Hör vilthandläggaren Simon Viklund förklara varför i klippet ovan.

Nytt läge: Vargarna flyttar sig mer

Att reviren verkar tömmas på kort tid är nytt, enligt Länsstyrelsen Gävleborg. Man ser inga tecken på tjuvjakt, istället kan det handla om att konkurrensen mellan vargarna hårdnar och att det gör dem mer flyttbenägna.

– Vi måste analysera, det är ett nytt läge för länet. Vi är vana vid att vi har samma vargar som återkommer år efter år men nu ser vi ett större mönster på att de flyttar sig, säger Simon Viklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.