Förvaltningsrätten avslår föräldrarnas överklagande om att låta sina barn fullgöra skolplikt på annan ort. Foto: Janerik Henriksson/TT

Åkte till Thailand med barnen – får böta 82 000 kronor för brott mot skolplikten

Uppdaterad
Publicerad

Skolorna sade nej. Men vårdnadshavare i Varberg tog ändå barnen med till Thailand under en längre period under läsåret. Nu måste de böta upp till 82 000 kronor.

Två fall är just nu aktuella där vårdnadshavare i Varberg döms till vite för att ha brutit mot skolplikten och åkt till Thailand.

Ett föräldrapar ska betala 82 000 kronor. En annan vårdnadshavare krävs på 20 000 kronor – 900 kronor per missad skoldag.

”Inte någon Thaimout”

I båda fallen ska resorna ha varit arbetsrelaterade.

– Vi har inte tagit någon ”Thaimout”, vi ligger inte med en paraplydrink på dagarna, vi jobbar, säger en mamma som SVT Nyheter Halland varit i kontakt med.

”Lagen inte anpassad efter hur familjer lever i dag”

Enligt föräldrarna skulle barnen gå i svensk skola under tiden. ”Inte ett fullgott alternativ”, tyckte skolledningen i Varberg.

Förvaltningsrätten menar att ni bryter mot lagen, hur ser ni på det?

– Det beror ju på hur man tolkar den, i andra kommuner är det annorlunda. Lagen är inte anpassad efter hur familjer lever sina liv i dag, säger mamman.

Föräldrar delar tips – för att komma runt skolplikten

SVT Nyheter har rapporterat om Facebookgrupper där frustrerade föräldrar delar råd om hur de kan kringgå skolplikten och åka utomlands.

Så här säger skollagen om utlandsresor under skoltid, enligt Skolverkets jurist:

Till vänster: Anna Medin, jurist Skolverket. Till höger: screenshot ur en Facebook-grupp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Medin, jurist på Skolverket, reda ut hur skolplikten fungerar och vad som krävs för att en längre ledighetsansökan ska bli godkänd. Foto: Tommy Bergman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.