Hans Carlsson äger Halmstad bokhandel tillsammans med sina två söner. Foto: SVT

Anrik bokhandel i Halmstad tvingas att stänga

Publicerad

Allt fler köper sina böcker i form av ljudböcker och e-böcker direkt på nätet. Det gör det allt svårare för den gamla sortens bokhandlar att överleva. Efter nästan 60 år stängs nu en av Halmstads äldsta bokhandlar för gott.

– Det är tragiskt. Vi är ledsna, säger Hans Carlsson, som tillsammans med sina två söner driver Halmstad Bokhandel.

Tillsammans har de kämpat in i det sista. Men det senaste bokslutet insåg familjen att verksamheten inte skulle överleva.

– Vi får helt enkelt bara acceptera att tiden förändras och att folk inte har samma köpvanor i dag som förut, säger Hans Carlsson.

En rapport från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen visar att den totala försäljningen av böcker ökade med 4,9 procent i Sverige under 2018. Det motsvarar knappt 204 miljoner kronor. Men hur folk köper litteratur har förändrats och fortsätter att förändras.

Kunderna Anita Bagler och Ingrid Lindqvist är överens om att det är tråkigt att bokhandeln stänger. Foto: SVT
Ett meddelande till kunderna från personalen. Foto: SVT

Fler och fler tar del av och köper böcker via nätet. Det som växer absolut mest är de digitala abonnemangen. I fjol ökade just de tjänsterna med 33,4 procent jämfört med året innan. Samtidigt går de fysiska bokhandlarna back vilket lett till flera konkurser runtom i landet.

Halmstad Bokhandel är en av dem. Den startade 1989 och tog då över lokalerna på Hantverksgatan efter Meijels Bokhandel, som flyttade in där i slutet på 50-talet. En 57-årig era av bokförsäljning i Halmstad har alltså nu nått sitt slut.

Invigningen av Halmstad Bokahandel 1989. I centrum står dåvarande landshövdingen Björn Molin. Foto: Privat

– Vi har fått mycket medkänsla från våra kunder, som jag så klart vill tacka för alla dessa år, säger Hans Carlsson.

Halmstad Bokhandel stänger på lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.