Till vänster Susanne Svensson, verksamhetschef på medicinkliniken på Hallands sjukhus. Till höger vårdpersonal som håller i ett provrör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Susanne Svensson, verksamhetschef på medicinkliniken på Hallands sjukhus, berätta hur personalens situation ska kunna förbättras. Foto: Arkivbild/Emelie Skoog

Bemanningskaos på Hallands sjukhus – kostnaden för hyrpersonal ökar

Publicerad

I sommar har under- och sjuksköterskor på avdelningen för lungmedicin på Hallands sjukhus i Halmstad vittnat om bemanningskaos. Nu kan SVT visa att kostnaden för hyrpersonal under året varit högre än tidigare på avdelningen – trots att regionen nu infört ett hyrstopp.

Hur mycket pengar har avdelningen lagt på hyrpersonal? Och hur ska man lyckas förbättra arbetsmiljön och anställa fler sjuksköterskor? Se vad verksamhetschefen Susanne Svensson svarar i klippet.

Avdelning 61 bedriver vård av patienter som är cancersjuka eller har andra hematologiska och lungmedicinska sjukdomar.

I ett brev till ledningen uttryckte sjuksköterskorna på avdelningen frustration och oro över sin och patienternas säkerhet. Personalen upplever att de inte har tid till att äta, gå på toa eller bedriva en tillräckligt säker vård.

Personalen på Hallands sjukhus i Halmstad, avdelning 61, ger skarp kritik för den dåliga arbetsmiljön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Personalen på Hallands sjukhus i Halmstad riktar skarp kritik mot ledningen – se mer om varför de tycker att arbetsmiljön ohållbar i klippet. Foto: Adam Ihse/TT/SVT

Kostnader för hyrpersonal i Region Halland

• Hösten 2023 införde Region Halland ett hyrstopp, vilket innebär att hyrpersonal bara ska anlitas på nätter och helger. Övrig tid ska anställd personal sköta vården på regionens tre sjukhus i Halmstad, Varberg och Kungsbacka. Åtgärden är en besparing efter att inhyrning av vårdpersonal ökat kraftigt efter pandemin.

• Trots det har kostnaden för hyrpersonal på avdelning 61 ökat under första halvåret av 2024, jämfört med samma period förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.