En person står framför en gång i ett köpcentrum, med butiker på båda sidor. Belysningen är mjuk och belyser den moderna, öppna miljön. Bakom personen kan man se displayer och skyltar från olika affärer. Jessica Wikestam är marknadschef på Kungsmässan och berättar om hur rutinerna gick till vid skottlossningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Butikspersonal är utbildad på att vara värdar vid larm om brand. Nu var det larm om pågående dödligt våld- det innebär att alla uppmanas söka skydd”. mer om hur rutinerna följdes vid skottlossningen på Kungsmässan får du svar på i klippet ovan. Foto: Casper Sewerin/SVT

Kungsmässan bemöter kritiken mot utrymningen vid skottlossningen: ”Vi följde alla rutiner”

Publicerad

Kunderna på köpcentret i Kungsbacka uppmanades söka skydd när skottlossning utbröt. Men alla butiker stängde jalusierna och besökare trängdes för att komma ut.

– Butikerna har agerat exakt enligt protokoll, svarar Jessica Wikestam, marknadschef på kritiken.

Jessica Claesdotter Persson var en kunderna inne i köpcentret när skottlossningen utbröt på söndagseftermiddagen den 6 oktober.

Hon är i efterhand kritisk till att kunder uppmanades att söka skydd samtidigt som butikerna stängde igen jalusierna och alla behövde ta sig ut, utan att det fanns någon personal som höll i utrymningen.

En person i en ljus kappa håller i en papperskaffekopp utanför en modern byggnad. Området runt omkring är urbaniserat med planteringar och andra personer syns i bakgrunden. Jessica Claesdotter Persson var en av de som flydde ut ur köpcentrumet Kungsmässan efter skottlossningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är som en buffé – vi har ingenstans att ta skydd på utsidan”, säger Jessiga Claesdotter Persson. Se hur hon upplevde utrymningen under skottlossningen på Kungsmässan. Foto: Casper Sewerin/SVT

Det här hände vid skottlossningen på Kungsmässan

Se vad som hände och hör skotten – när vi sammanfattar händelsen på 60 sekunder:

Entrén till Kungsmässan med polisavspärrningar och två poliser som övervakar området. Himmel och omgivning syns i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skotten när en butiksanställd sköts på köpcentret under eftermiddagen söndagen den 6 oktober. Det här vet vi om skotten på Kungsmässan i Kungsbacka. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning på Kungsmässan

Mer i ämnet