Arbetstrycket hårt på läkarna i Halland: ”Folk kanske vänder sig till försäkringslösningar”

Uppdaterad
Publicerad

Trycket är hårt på läkarna i primärvården. Det kan leda till att akuten blir överbelastad, enligt Gösta Eliasson, ordförande för allmänläkarföreningen i Halland.

– Om ingenting görs så kommer sjukvården att bli urholkad.

Läkarna i landet är hårt pressade av arbetssituationen. Ungefär en fjärdedel av de tvåhundra läkare som svarat på SVT:s enkät har antingen redan gått ner i arbetstid eller sagt upp sig.

I höstas gjordes en liknande enkätundersökning av Svensk förening för allmänmedicin (SFAM) i Halland.

Vården – Val 2022

Den visar att en tredjedel planerar att minska sin arbetstid, säga upp sig eller redan har gjort det på grund av hög arbetsbelastning.

Gösta Eliasson, som är ordförande i SFAM i Halland, kräver nu åtgärder. Han vill se ett tak för listning på vårdcentraler för att få ner antalet patienter per läkare till max 1 500, istället för 3 000 som det i flera fall är på vårdcentraler i länet.

Hör vad han vill se för lösningar på problemet med läkarnas arbetssituation, i klippet.

Detta är SFAM:s och DLF-Hallands undersökning

Webbenkät riktad till 82 offentliganställda, 65 privata specialister i allmänmedicin och till 87 ST-läkare i Halland. Utförd av Svensk Förening för Allmänmedicin (SFAM) och Distriktläkarföreningen i Halland (DLF-Halland)

Ställda frågor:

1/ ”Hur upplever du din nuvarande arbetsbelastning”

2/ ”Har du funderat på att gå ner i arbetstid eller säga upp dig på gruind av hög arbetsbelastning”.

• 1 av 5 ST-läkare upplever att den egna arbetsbelastningen är mycket hög.

• 1 av 3 specialister svarar detsamma.

• En tredjedel av de som besvarat enkäten uppger att de planerar att dra ner på arbetstiden eller säga upp sig eller har redan gjort det på grund av hög arbetsbelastning.

Svarsfrekvens:

ST-läkare: 76 %

Offentliganställda specialister: 56 %

Specialister i privat verksamhet: 26 %

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet