• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Magdalena Pfaffl ska föda sitt andra barn med hemförlossning i sommar: ”Känns tryggast att vara hemma”. Foto: Anna Palmgren/SVT

Magdalena väljer att föda hemma – trots avrådan från vården

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Pfaffl väljer nu att föda hemma för andra gången. Men på mödravården blev hon avrådd både av barnmorska och läkare – något som förvånade henne då hon läst forskning som menar att det är säkert att föda hemma.

– Om jag är en helt frisk föderska, varför ska jag behöva vara på sjukhus?, säger hon.

Magdalena Pfaff födde sitt första barn 2018 och hade även då en planerad hemförlossning. Förlossningen tog lång tid och till slut bestämde de sig, som en säkerhetsåtgärd, att åka in till sjukhuset för att ta hål på fosterhinnan.

Men att föda på sjukhus minns hon själv som en jobbig upplevelse.

– Så fort jag vi kom in på sjukhus blev det mycket mer kontrollerat, en tidspress, det kändes nästan som prestationsångest, säger hon.

Under coronapandemin säger hon att valet känns ännu mer självklart, eftersom att det finns en risk att hennes sambo inte får vara med på sjukhuset.

Att sjukvården avrådde henne från att göra en hemförlossning förvånade henne då hon läst forskning som tyder på att det till och med kan vara säkrare att föda hemma. En bild som även delas av Svenska Barnmorskeförbundet som tycker att hemförlossningar ska vara ett fritt val för kvinnan och att vårdformen bör erbjudas inom offentlig verksamhet.

I klippet berättar hon om hur hennes val bemötts på mödravården, samt varför hon väljer att föda hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.