Agneta Bergenheim, i Åskloster utanför Varberg, har jobbat som hembarnmorska i 30 år och har vid ett fåtal tillfällen varit med om att kvinnan varit tvungen att åka akut till sjukhus i samband med en hemförlossning. Men hon är övertygad om att det är minst lika säkert att föda hemma.
Men i Sverige får hembarnmorskorna klara sig på egen hand och förlossningen bekostas av blivande föräldrar, något som skiljer sig från andra länder i Europa där hemförlossning är mer vanligt. Även om en kvinna i Sverige har rätt att föda var hon vill, finns det alltså inga nationella riktlinjer om att regionerna ska erbjuda hjälp vid en hemförlossning.
Oroande tendenser nationellt
Agneta Bergenheim säger att antalet förfrågningar till henne, om att hjälpa till vid hemförlossningar, fördubblats sedan pandemin bröt ut. Svenska Barnmorskeförbundet vittnar också om att trycket på hembarnmorskorna har ökat under pandemin. De menar även att finns en oroväckande tendens om att antalet oassisterade förlossningar – helt utan professionell hjälp – ökar.
– Det är något vi blivit uppmärksammade på under en längre tid och nu verkar det som att det blivit ytterligare fler, säger Eva Nordlund, ordförande för Svenska Barnmorskeförbundet.
Dels kan det handla om att man är rädd för att åka till sjukhuset under pandemin, men också att man inte har råd att ta hjälp av en hembarnmorska. Från Svenska Barnmorskeförbundets sida tycker man att planerade hemförlossningar ska vara ett alternativ och att man ska erbjudas denna vårdform inom offentlig verksamhet.
I klippet berättar hembarnmorskan Agneta Bergenheim om situationen och vilket samarbete hon hade velat se med sjukvården.