Två personer står vid ett skrivbord i en inomhusmiljö, klädda i mörka tröjor. De har material och en öppen mapp framför sig, vilket tyder på att de arbetar med uppgifter eller studier. I bakgrunden syns en ljus arbetsyta med fönster som släpper in naturligt ljus. En vattenflaska står på bordet bredvid dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känner stolthet över att jag kan göra skillnad”. Det säger studenten Moa Blomkvist Johnsson. Starta klippet för att höra vad studenterna tycker om att höja antagningskraven för lärarutbildningen. Från vänster: Stina Karlsson, Moa Blomkvist Johnsson. Foto: Nellie Rolandsson/SVT

Många lärarstudenter hoppar av utbildningen – Högskolan i Halmstad inget undantag

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre vill utbilda sig till lärare och Högskolan i Halmstad är inget undantag. Där har var femte lärarstudent på grundlärarprogrammet hoppat av före examen de senaste fem åren.

– Allt man ser i media är riktat på det negativa, och inte det positiva, säger lärarstudenten Moa Blomkvist Johnsson, om utvecklingen.

Intresset för att studera till grundskollärare har minskat vid svenska lärosäten, det visar statistik från Universitets- och högskolerådet som SVT har sammanställt. Vid höstterminen 2024 hade antalet ansökningar sjunkit med drygt 42 procent, jämfört med höstterminen 2015. Från 24 000 till 13 900 ansökningar vid det sista ansökningsdatumet i år.

– Det är närmare hälften som har hoppat av, men det var framförallt under första året, säger Stina Karlsson, som studerar grundlärarutbildningen för årskurs 4-6 vid Högskolan i Halmstad.

Allt färre vill bli lärare

Starta klippet för att höra vad studenterna tycker om att höja antagningskraven för utbildningen.

Minska avhoppen

Regeringen har tidigare gått ut med att man vill minska avhoppen från lärarutbildningen. Något som har lyfts är frågan om höjda antagningskrav. Regeringen menar att det är större risk att elever med lägre gymnasiebetyg hoppar av en lärarutbildning än de med högre betyg.

Här är meritvärdena högst och lägst

Läroverk med högst medelmeritvärde bland de antagna till grundlärarutbildningarna vid urval 2* höstterminen 2024:

  1. Göteborgs universitet (16,27)
  2. Umeå universitet (15,37)
  3. Malmö universitet (15,17)
  4. Linköpings universitet (15,14)
  5. Linnéuniversitetet (14,78)

Läroverk med lägst medelmeritvärde bland de antagna till grundlärarutbildningarna vid urval 2* höstterminen 2024:

  1. Högskolan i Borås (13,79)
  2. Högskolan Kristianstad (14,03)
  3. Uppsala universitet (14,05)
  4. Mälardalens universitet (14,09)
  5. Högskolan i Halmstad (14,19)

* Urval 2 är det steg i antagningsprocessen efter att alla som erbjudits platser i urval 1 tackat ja eller nej. I urval 2 får de reserver som är behöriga och har högst meritvärde i de platser som andra sökande har tackat nej till.

Källa: Universitets- och högskolerådet, UHR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Allt färre vill bli lärare

Mer i ämnet