I början av förra året upptäckte Livsmedelsverkets veterinärer, som inspekterar slakten på Guldfågelns stora kycklingslakteri på Öland, att något inte stod rätt till med kycklingarna som kom dit. Ovanligt många kycklingar anlände till slakteriet med brutna vingar, flera av dem med så allvarliga frakturer att skelettet penetrerat huden. Enligt veterinärernas beräkningar rör det sig i genomsnitt om 1 800 kycklingar med brutna vingar om dagen.
– Fåglar är kännande varelser och det gör ont även på dem. Vi vill verkligen att man kommer tillrätta med det här problemet, säger Henrik Björnfot, avdelningschef på Livsmedelsverket för södra Götaland.
Han menar att problemen finns även på Guldfågelns slakteri i Olofsbo, utanför Falkenberg.
– Vi har inte gjort samma djupdykning i Falkenberg som på Öland men vi ser att problemen finns även där. Företaget jobbar med att hitta lösningar, säger Henrik Björnfot.
”Jobbar mot nollvision”
Guldfågeln försöker nu tillsammans med uppfödare, transportörer och branschorganisationen Svensk fågel systematiskt gå igenom kedjan för att se var någonstans i processen kycklingarna skadas. Arbetet har fått namnet “Projekt vingar”.
– Guldfågeln ser allvarligt på djuromsorgen, och det är klart att vi inte ska ha några vingskador. Vi jobbar mot en nollvision mot vingskador, säger Anita Pettersson, primärchef på Guldfågeln till SVT.
Enligt Guldfågelns egna beräkningar är det 500 kycklingar om dagen som slaktas med brutna vingar, inte 1 800 som veterinärerna larmat om.
Hur stor omfattningen problemet har i Falkenberg är oklart. Klart är att det brister någonstans i kedjan från att att djuren plockas hos uppfödare till det att det blir medvetslösa på slakteriet. Om det är plockningsföretagen eller slakterier som bär ansvaret är för tidigt att säga, enligt Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket ser allvarligt på uppgifterna
Myndigheten har inga uppgifter kring hur länge det har pågått, men de ser allvarligt på uppgifterna om att kycklingar plågas.
– Vi slår oss för bröstet i Sverige att vi har det bästa djurskyddet i världen och vi kommer alltid jobba med att försöka förbättra det, säger Henrik Björnfot
Handlar det här om brott mot djurskyddslagen?
– Det kan inte jag bedöma.
Hur går ni vidare?
– Vi för dialog med företagen på plats och hör hur de tänker och resonerar. Sen återstår det att se om vi väljer att göra något ytterligare. Det känns som att alla företagarna tar det här på stort allvar och jag har gott hopp om att det kommer lösa sig.
Kommer ni stänga ner någon del av produktionen för att förhindra att djur plågas?
– Inte som det ser ut nu.