En skugga av en pojke mot en husvägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra hur ”Albin”, 13, fick hjälp att undvika de kriminella gängen och ändra riktning i livet. Foto: Mats Andersson/TT

Så minskades risken för att ”Albin”, 13, skulle värvas av kriminella gäng

Publicerad

När ”Albin” var 13 beskrevs han av polisen som en pojke med stort våldskapital och svårigheter att klara skolan. Ett år senare var trenden bruten – med full närvaro i skolan och nya fritidsintressen.

Genom arbetssättet SSPF bedöms nu 16 barn har stoppats från att dras in i kriminalitet.

SSPF står för skola, socialtjänst, polis och fritid.

Arbetssättet bygger på att sekretessen mellan skola, socialtjänst och polis tas bort. Då kan de olika instanserna kommunicera fritt om varningstecken på att barn är på väg att hamna snett – och hjälp sättas in fortare.

Hur kunde SSPF hjälpa 13-årige ”Albin”? Samordare Elina Larsson förklarar i klippet ovan. ”Albin” heter egentligen något annat.

Sett resultat – men alla är inte mottagliga

Sedan 2021 har SSPF-teamet i Falkenberg arbetat med totalt 40 barn. I dagsläget finns 15 pågående ärenden.

16 fall har avslutats efter att teamet inte längre sett tecken på att barnet riskerar att utveckla en kriminell livsstil.

Men SSPF-samordningen har också fått avslutas kring nio barn av andra skäl. Det kan då handla om att barnet eller föräldrarna inte är mottagliga för hjälp, eller att barnet kan få bättre hjälp av andra insatser som placering i familjehem.

Föräldrar varnas – så kan era barn gängrekryteras

Som en del i arbetet blev föräldrar i Falkenberg inbjudna till ett informationsmöte med SSPF. Där varnade polisen för gängrekrytering via mobiltelefoner och sociala medier.

– Feedbacken från föräldrarna är att 'det här hade vi behövt få information om tidigare', säger områdespolis Niclas Andersson.

Så här reagerar mamman Jamie Storm Gabrieli efter mötet:

Mamman Jamie Storm Gabrieli står på skolgården. Bakgrunden visar flera byggnader, gräsmatta, träd och buskar och en liten paviljong. Det är en solig kväll med blå himmel och några moln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mamman Jamie Storm Gabrieli tycker det är oroväckande att hon ens blivit kallad till informationsträffen. Foto: Aina Olsson/SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.