Siffrorna baseras på en färsk Sifo-undersökning som beställts av företaget Matsmart som jobbar med frågor kring matsvinn.
1.000 svenskar fick frågan ”Vet du vad skillnaden är mellan ”bäst före-dag” och ”sista förbrukningsdag”?” 33 procent svarade antingen nej eller vet inte.
– Det är väldigt allvarligt. Jordens resurser är inte oändliga och det kostar otroligt mycket att ta fram alla råvaror. Samtidigt är det väldigt många människor som går hungriga, säger Rikard Hellqvist.
– Det är en ekvation som inte går ihop. Att vi slänger mat bara för att vi inte har koll på datummärkningar är bara absurt, fortsätter han.
Kött kan bli skadligt
Kortfattat sätts ”bäst före-datum” på exempelvis mjölk, pasta och bröd.
– Det är så länge producenten kan garantera hundraprocentig kvalitet. Det betyder inte att maten blir dålig direkt efter. Det gäller bara att titta, lukta och smaka, säger Rikard Hellqvist.
”Sista förbrukningsdag” sätts däremot på mat som kan bli skadlig att äta när datumet har gått ut som exempelvis köttfärs, färsk kyckling och färsk fisk.
– Jag förstår att begreppen kan vara förvirrande. Det är därför det är så olyckligt, fortsätter han.
Säkra före det osäkra
Rikard Hellqvist menar att många stirrar sig blinda på datumet och tar det säkra före det osäkra. Men det finns mycket att göra åt problemet.
– Dels tror jag det handlar om att folkbilda vad skillnaden är. Jag vet att Livsmedelsverket jobbar hårt med det och andra organisationer. Alla vi som är verksamma inom branschen har ett ansvar, säger han.
Och skolorna?
– Ja. Man märker det på ungdomar när vi är ute och informerar att de är otroligt öppna för det här. Jag tror och hoppas att det är en förändring på gång. Att informera i skolan är en väg att göra det, säger han.
Är det aktuellt att byta namn på märkningarna?
– Jag tror absolut att det är något man kan titta på för att göra det tydligare. De förknippas lite för enkelt med varandra.