Bageriet måste koka allt vatten till degarna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kokningsrekommendation i Klippans tätort påverkar även bageriet som har vatten i alla degar. Foto: SVT

Bageriet i Klippan kokar litervis med vatten efter larmet om E.coli-bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Vid en rutinkontroll i veckan upptäcktes E.coli-bakterier i ett vattenverk i Klippans kommun. Boende i tätorten har sen dess rekommenderats att koka vattnet, och det påverkar såväl matlagning som bagarens degar.

Det är fullt med gäster i ett av bageriets caféer precis utanför Klippan. Bullar och kakor ligger uppradade.

– Vi måste hela tiden ligga steget före i och med att vi bakar allting och har vatten i alla degar, säger Oliwia Pegelow som arbetar på caféet.

Kokar vatten till degspad

Bageriet ligger inne i Klippan och där har man ytterligare ett café som drabbats av kokningsrekommendationerna inne i tätorten.

– Bagaren har fått anpassa sig och koka upp vatten och vi har haft 10-15 liter vatten i kylen hela tiden, berättar hon.

Krävs två provsvar utan bakterier

Kokningsrekommendationen har varat i flera dagar och fortsätter eftersom det krävs två provsvar på rad utan bakterier, samt ett godkännande från miljöförbundet innan man kan ta bort rekommendationen.

Imorgon måndag ska kommunen komma med mer information skriver Klippans kommun på sin hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.