Facket: Akuten i Helsingborg kan stängas till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Redan nu är personalbristen på akuten i Helsingborg så stor att bemanningen ligger på semesternivåer. Läkare har i ett öppet brev slagit larm om att patientsäkerheten är satt ur spel.

– Vi ser med oro på situationen på akuten sedan flera år tillbaka. Det här har varit ett växande problem, nu är det värre än värst, säger Marie Wedin som är läkareföreningens ordförande i nordvästra Skåne.

Hör läkare på akuten berätta om sin oro i klippet ovan.

Kris på akuten i Helsingborg

I läkarnas öppna brev konstaterar de att det varje dygn fattas tre till sex sjuksköterskor vilket motsvarar semesterbemanning – trots att det nu bara är mars. Personalen och facket vittnar även om att det är erfarna sjuksköterskor som är svåra att ersätta som säger upp sig för att de inte orkar med arbetssituationen längre.

Sjukhuschefen: Patientsäkerheten inte hotad

Läkarna vittnar om att läkemedel de ordinerar inte hinner ges i tid, inte heller alla kontroller de ordinerar. Det här är arbetsuppgifter som kan vara avgörande för att upptäcka om en patients tillstånd snabbt försämrats.

Är inte patientsäkerheten satt ur spel då?

– Nej, vid livshotande tillstånd så sköts vården precis som den ska göra. Sedan finns det andra tillstånd där patienterna behöver behandling medan de är på akutmottagningen och det förstår jag att då kan det bli lite tidsfördröjningar, säger Thomas Wallén.

Nästa steg – stänga akutmottagningen

Läkareföreningen menar att situationen är så allvarlig inför sommaren att det är oklart om akuten kan hålla öppet.

– Nästa steg blir att stänga akutmottagningen i Helsingborg. Som jag ser det kommer personalen inte att räcka även om vi stänger akuten i Ängelholm och flyttar över deras personal hit, säger Marie Wedin.

Att stänga akuten är inte aktuellt, enligt sjukhuschefen.

– Vi kan inte stänga ned akutverksamheten i nordvästra Skåne. Vi kommer behöva ta in sjuksköterskor från bemanningsföretag. Inom cirka två veckor tror jag att vi har ett sommarschema klart och hur det ser ut kommer visa vilka andra åtgärder vi behöver göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på akuten i Helsingborg

Mer i ämnet