• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

En HH-förbindelse är viktig för att öka integrationen mellan Danmark och Sverige, tycker regionrådet Henrik Fritzon (S). Foto: SVT

Fritzon (S) kritisk till danska partikollegans utspel

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen presenterade den danska regeringen ett nytt förslag till infrastrukturplan för landet. Ett av förslagen i planen kan sätta käppar i hjulet för en tågtunnel mellan Helsingborg och Helsingör. Men ministerns svenska partikollega, regionrådet Henrik Fritzon (S), hoppas att förslaget inte blir av.

Den danska transportministern Benny Engelbrecht (S) vill bland annat utreda möjligheten att låta förarlösa och helautomatiska så kallade S-tåg gå på Kustbanan mellan den danska huvudstaden och Helsingör, en bana som tågen genom en eventuell HH-tunnel skulle ansluta till.

”Inte ett bra förslag”

Det skulle troligen vålla problem för det nuvarande förslaget till tågtunnel i HH-projektet. S-tåg och Öresundståg kan nämligen inte kan gå på samma spår och resenärer kommer i så fall tvingas byta tåg i Helsingör.

– Det är inte ett bra förslag för det skulle hindra en integrerad trafik över den framtida Helsingborg-Helsingörförbindelsen, säger Henrik Fritzon (S).

– Så det är ett förslag som jag vill avvisa.

Inte första gången det föreslås

Enligt Henrik Fritzon (S) har förslaget om att låta S-tåg trafikera Kustbanan diskuterats ett par gånger tidigare i Danmark, men slutligen alltid avvisats.

– Jag har diskuterat den här frågan med de tre senaste danska transportministrarna före Benny Engelbrecht och även de har lyft upp frågan ibland men ganska snabbt avvisat den.

– Jag känner mig ganska säker på att frågan kommer avfärdas även denna gång. Men om man på allvar går vidare med planerna på S-tåg så påverkar det radikalt tunnelplanerna, säger Henrik Fritzon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.