Lena Åkesson, enhetschef på miljöförvaltningen i Helsingborg. Kylskåp, sopsäckar och annat avfall slängt i naturen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Åkesson, enhetschef på miljöförvaltningen i Helsingborg, säger att kommunen arbetar med att försöka stoppa avfallsbrott – men att de ändå växer. I klippet berättar hon och länsstyrelsen mer om problemet. Foto: Josefine Krischausky/SVT och Miljöförvaltningen

Kylskåp, säckar och frityrolja – avfallsbrott ett växande problem i skånska kommuner

Publicerad

Höga vinster och låg risk för att bli upptäckt – avfallsbrottsligheten är utbredd i Skåne. Men i Helsingborg arbetar miljöförvaltningen sedan flera år för att upptäcka och stoppa illegala avfall.

Think Pink-skandalen har satt strålkastarljuset på avfallsbrottsligheten. Företaget och dess ägare har åtalats, misstänka för grovt miljöbrott genom att mot betalning ha forslat bort tusentals ton osorterat bygg- och rivningsavfall. Avfall som sedan bland annat grävts ned i marken eller dumpats på olika kommunala sopstationer runtom i Sverige. Skadeståndskraven uppgår till minst 200 miljoner kronor.

Stor fara för hälsan

Det här är metoder som kan påverka miljön. Farliga ämnen riskerar att läcka ut i vattendrag och föroreningar kan hamna i luften när avfallet bränns.

Helsingborgs klimatmål

Och i förlängningen kan människors hälsa påverkas.

– Om inte avfall hanteras på rätt sätt, så riskerar vi att komma i kontakt med ämnen som vi absolut inte ska ha kontakt med. Det är en stor hälsofara, säger Henriette Bonde Nordström, enhetschef på länsstyrelsen.

Skånska kommuner drabbade

Men hur ser det ut med avfallsbrottsligheten i Skåne? Länsstyrelsen besökte nyligen samtliga 33 kommuner i regionen för att kolla läget.

Och de flesta vittnar om att de är drabbade.

Lena Åkesson är avdelningschef på miljöförvaltningen i Helsingborg, som sedan flera år arbetar med att avslöja avfallsbrott inom olika områden.

– Men trots vårt arbete så verkar den här typen av brottslighet öka, säger hon.

Regeringsuppdrag till länsstyrelsen

Sedan ett par år tillbaka har länsstyrelsens regeringens uppdrag att samordna arbetet mot den brottsligheten.

– Vi såg nu att det behövs en kunskapshöjning i kommunerna, säger Henriette Bonde Nordström.

ILLEGAL AVFALLSHANTERING

Enligt länsstyrelsen finns det två modeller för att tjäna pengar på illegal avfallshantering:

  • Genom att illegalt sälja avfall som har ett marknadsvärde.
  • Genom att ta betalt av den som vill bli av med avfall och sedan gräva ner, bränna eller dumpa det i naturen eller på kommunala avfallsdeponier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborgs klimatmål

Mer i ämnet