Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner,  med långt, blont hår gestikulerar med sina händer. Hon står inomhus och bakgrunden är en stor, öppen och modern byggnad med stora fönster och växtlighet. Det skapar en ljus och öppen atmosfär. Personen är klädd i en svart tröja med mönster och hon har glasögon med kraftig svart båge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, menar att det kommer bli allt svårare att hitta arbetskraft framöver. En lösning kan vara att vi jobbar längre. Foto: David Winnerstam/SVT

Befolkningen minskar – SKR: ”Kan behöva gå i pension senare”

Publicerad

Det kommer bli en dragkamp om arbetskraft framöver i Jämtlands län. När det nu blir tvärbroms i befolkningstillväxten kommer personer i arbetsför ålder inte räcka till för jobben.

SKR pekar på att vi bland annat kan behöva jobba längre innan pension. Vad tycker du? Är det lösningen?

Pension vid 65 eller 75 – hur länge kan du tänka dig att jobba?

IK • Många inom vården orkar inte jobba ens till 65. Men administrativ personal kanske orkar och till och med jobba inom vården där jag antar att det kommer saknas många framöver.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Östersunds kommundirektör spår att bristen på arbetskraft framåt kommer leda till rejäl dragkamp mellan landets kommuner och arbetsgivare. ”Man får slåss med varandra, det finns inget annat sätt att lösa det på”

Erik • Är väldigt skeptisk till att jobba heltid ända till 65 eller 70. Men problemet är väl inte vi som jobbar utan alla de som inte jobbar fast att de skulle kunna.

Johan • Anders Wennberg räknar konstigt, 2700 arbetslösa varav 500 kan anställas. Då vill han öka befolkningen istället för att utbilda de 2200 som är arbetslösa. Hur får han ihop detta måntro

Karina • 65

Fatta grejen • Det handlar inte om att orka jobba längre.

Vi kommer att TVINGAS jobba längre eftersom det inte finns någon annan arbetskraft som kan ta vid.

Gå in på SKR:s prognoser and do the math. Det kommer inte att finnas någon att anställa för varken företag eller myndigheter.
Befolkningen MINSKAR! och det är de unga som inte finns.

Eric • Inte en dag över 67. Sen räcker det med slaveriet, om man lever då vill säga. Men tur är väl då att vi har alla unga människor från mellanöstern som kan ta över rodret...

F • Jag tänker att man jobbar på så länge man får ut något av det. Jag har lyxen att klara mig bra, och skulle säker kunna gå i pension innan 60. Men jag tänker att det handlar om att hitta en balans i allt. Man kan alltid satsa på någon form av flex-pension och jobba 2-3 dagar i veckan istället.

Magnus • Gäller även att få alla att sluta dela upp livet i olika faser och inse att vi studerar hela livet och inte bara när vi är barn. Att vi alltid kan utvecklas, förändras och bli bättre. Även att alla vuxna umgås med varandra oavsett ålder och istället efter intressen och hur man trivs. Ålderssegregationen som råder är inte bra för nån på nåt sätt. Har sliten kropp finns rehab samt andra sysselsättningar och lösningar.

Sedan tycker jag dessa som ni intervjuar missar en förändring som håller på att ske. Den att vi snart inte behöver och kommer att jobba för att överleva som många gör nu. Utan automatisering, AI, kvantdatorer, big data mm kommer att kunna ta över alla uppgifter som ingen av oss människor egentligen vill. Våra basbehov som mat mm kommer vi att kunna få utan vi behöver ha någon människa som sköter det. Vi jobbar med saker som vi brinner för och kommer därmed att både må bättre samt bli skickligare på det vi gör.

Även så måste och kommer vi att gå från reaktiv sjukvård till proaktiv friskvård där vi håller folk friska och det hela livet med hjälp av den medicinska utvecklingen.

Den medicinska utvecklingen kommer gå fortare än någon kan tro tack vare AI, algoritmer, big data, automatisering, kvantdatorer mm. De flesta av oss nu kan nog inte föreställa oss vad som är på gång och det snabbare än vi kan tro.

Kolla med världens främsta framtidsforskare samt medicinska och AI-forskare.

Arne Hoflin • När jag fyllde 72 år så slutade jag jobba.

Magnus • Pension?!?! Testade det i något år redan när jag bara var 25 eftersom jag hade byggt upp en passiv inkomst som gjorde att jag inte behöver jobba för att få in de pengar som jag behöver. Men det sög totalt. Man hamnar "utanför" då de flesta andra jobbar. Även så blir ledigheten efter ett tag vardag och tråkig om man inte har någon motpol. För mycket eller för lite av något är inte bra. För mycket stress eller jobb eller för mycket avslappning eller fritid är inte bra för de flesta. Lagom är bäst. Det gäller att ha balans i livet i allt. Vilken fördelning det innebär är individuellt från person till person.

Själv tänket jag aldrig mer gå i pension eller bli pensionär. Om man längtar efter det så har man fel sysselsättning/sysselsättningar och bör söka sig vidare.

Låt inte rädslor få styra ditt liv och hålla dig kvar. Det är väl knappast pension man drömmer om som liten. Även viktigt att proaktivt göra allt för att hålla sig frisk hela livet. Men om man skulle få funktionsnedsättning som gör att man inte kan fortsätta hela livet så finns alltid alternativ som man klarar och tycker om bara man letar nog mycket och länge.

Tycker vi ska lägga ned det här med automatisk pension och att bli pensionär bara för att man nått en viss ålder. Den lilla grupp som vill sluta jobba ska kunna göra det oavsett ålder, så alla kan få bästa möjliga tillvaro. De flesta vill ha sysselsättning och en "riktig" sådan som är meningsfull och inte bara "låtsasuppgift" som hittats på för att du ska ha nåt att göra. Utan saker som bidrar till och gör samhället och världen bättre och gärna utvecklar den och dig själv.

Allt som är levande växer och utvecklas. Så måste även djuret och organismen människan för att hålla god hälsa hela livet.

Våga vägra pension eller att bli åldersmobbad, ålderssegregerad, åldersrasism mm. Våga vägra bli indelad i grupp och fack att få vara en vanligt människa som alla andra vuxna som lever och frodas hela livet.

Död åt pensionen!! Låt mig leva & drömma hela livet!!!

realisten • Det är inte bara ett problem i Jämtland utan i hela västvärlden inklusive Kina, Japan, Korea osv.
Vi måste få ett inflöde från främst Afrika - det är där ungdomen finns.
Men vi byggar bara högre och högre murar mot omvärlden.
Då får vi väl sitta här i vår åldriga ensamhet och ruttna bort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.