Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner,  med långt, blont hår gestikulerar med sina händer. Hon står inomhus och bakgrunden är en stor, öppen och modern byggnad med stora fönster och växtlighet. Det skapar en ljus och öppen atmosfär. Personen är klädd i en svart tröja med mönster och hon har glasögon med kraftig svart båge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, menar att det kommer bli allt svårare att hitta arbetskraft framöver. En lösning kan vara att vi jobbar längre. Foto: David Winnerstam/SVT

Befolkningen minskar – SKR: ”Kan behöva gå i pension senare”

Publicerad

Det kommer bli en dragkamp om arbetskraft framöver i Jämtlands län. När det nu blir tvärbroms i befolkningstillväxten kommer personer i arbetsför ålder inte räcka till för jobben.

SKR pekar på att vi bland annat kan behöva jobba längre innan pension. Vad tycker du? Är det lösningen?

Pension vid 65 eller 75 – hur länge kan du tänka dig att jobba?

Karina • 65

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Östersunds kommundirektör spår att bristen på arbetskraft framåt kommer leda till rejäl dragkamp mellan landets kommuner och arbetsgivare. ”Man får slåss med varandra, det finns inget annat sätt att lösa det på”

Sven-Erik • Väldigt många jag har känt har inte ens överlevt till 65 år. Ännu fler har helt enkelt inte orkat jobba fram till 65 år på grund av sjukdom. Måtte djävulen ta politikerna som sätter så tuffa gränser. Det man måste göra är att sänka pensionsåldern och istället höja insättningar till pensionen. Kan man ha 25 procent moms så kan man sätta av lika mycket till pensionerna utan att klaga. Dessutom skänker man hundratals miljarder till andra länder varje år utan vidare . Så det borde finnas gott om pengar.

U-B • Det är intressant att det finns arbetsgivare inom den "gemensamma" sektorn som säger upp sin personal vid uppnådd LAS-ålder. Även arbetsgivare som hellre väljer ung outbildad personal än äldre, kunnig, utbildad och van personal. Varför gör de så om de anser att de saknar personal?

Anij • Efter 40 + inom industri, vård och liknande arbeten så orkar inte kroppen arbeta längre. Vart tog förslaget vägen om att man skulle ta hänsyn till om man arbetat över 40 år? Se istället till att alla har minst 40 yrkesverksamma år. Även högutbildade som valt att studera i flera år och som inte har yrken som sliter ut kroppen. Lägg skattesänkningar på låginkomsttagare och pension istället för att sänka skatten för dom som redan har hög inkomst.
Det är dags att vi öppnar våra ögon för de växande ekonomiska klyftorna och kräver att våra folkvalda politiker börjar driva en mer rättvis politik.

Roy • Sluta med att kasta ut folk som kan arbeta.

Barbro Fransson • Problemet uppstår nog inte.AI löser det.

Sofia • Nej. I Kina går man i pension 50 år gammal. Är de så mycket bättre, trots sin ett barn politik? Dessutom tycker jag pensionsålder borde vara olika i olika yrken. Jag jobbade i hemtjänsten och gick in till många 70 åringar. Skulle jag vara 75 och halta fram till 70 åringar kanske? Det går väl bra att jobba som president när man är gammal och har en team som stöttar, men i jobben där man jobbar på riktigt går det inte. Vem vill gå till en gammal dentist med darriga händer? Vi borde sänka pensionsålder istället.

Erik • Är väldigt skeptisk till att jobba heltid ända till 65 eller 70. Men problemet är väl inte vi som jobbar utan alla de som inte jobbar fast att de skulle kunna.

Johan • Anders Wennberg räknar konstigt, 2700 arbetslösa varav 500 kan anställas. Då vill han öka befolkningen istället för att utbilda de 2200 som är arbetslösa. Hur får han ihop detta måntro

Fatta grejen • Det handlar inte om att orka jobba längre.

Vi kommer att TVINGAS jobba längre eftersom det inte finns någon annan arbetskraft som kan ta vid.

Gå in på SKR:s prognoser and do the math. Det kommer inte att finnas någon att anställa för varken företag eller myndigheter.
Befolkningen MINSKAR! och det är de unga som inte finns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.