Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner,  med långt, blont hår gestikulerar med sina händer. Hon står inomhus och bakgrunden är en stor, öppen och modern byggnad med stora fönster och växtlighet. Det skapar en ljus och öppen atmosfär. Personen är klädd i en svart tröja med mönster och hon har glasögon med kraftig svart båge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, menar att det kommer bli allt svårare att hitta arbetskraft framöver. En lösning kan vara att vi jobbar längre. Foto: David Winnerstam/SVT

Befolkningen minskar – SKR: ”Kan behöva gå i pension senare”

Publicerad

Det kommer bli en dragkamp om arbetskraft framöver i Jämtlands län. När det nu blir tvärbroms i befolkningstillväxten kommer personer i arbetsför ålder inte räcka till för jobben.

SKR pekar på att vi bland annat kan behöva jobba längre innan pension. Vad tycker du? Är det lösningen?

Pension vid 65 eller 75 – hur länge kan du tänka dig att jobba?

MR • Försök att hitta ett jobb efter du fylt 50, trots aktuella utbildningar och ett välfylt Cv så ratas man när man söker jobb......

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Östersunds kommundirektör spår att bristen på arbetskraft framåt kommer leda till rejäl dragkamp mellan landets kommuner och arbetsgivare. ”Man får slåss med varandra, det finns inget annat sätt att lösa det på”

Anna-Lena • 59 år idag och längtar till pension redan nu.
Går så fort jag kan. Trött på kommun som arbetsgivare.

M • På heltid, inte en dag längre än 60. Kan kanske tänka mig att jobba deltid därefter. Kör vi inte slut på oss fysiskt så kommer det tempo som förväntas idag resultera i en kollaps.

M • 63 - 64 dvs så snabbt som möjligt! Politikerna borde se till att de som blir arbetslösa, när det inte är självvalt, vid 60-års åldern kompenseras i pensionen då det är nästan omöjligt att få jobb i den åldern! Ta bort skatten helt från pensionen!

Tomas • 62 år kroppen är redan slut . Så runda av dom sista åren efter 60 borde kunna gå om inte döden kommer före . Suck suck suck .

Roger • 61. Inte längre än så

Maria Johnsson • 63 år.

30 + • Det är helt tokigt att vi förväntas slita och jobba hur länge som helst. Bäst att flytta utomlands så snart man har möjligt.

EF • 66 år nybliven pensionär och totalt utsliten efter många år i vården. Som alla vet så räcker inte pensionen till ett vanligt liv om det räcker ens att överleva till nästa pension kommer. Alla som jobbar inom låginkomstyrken borde ha skälig ersättning för allt slit och kunna gå i pension redan vid 60 utan att förlora på det. Finansministerns mattekunskaper verkar vara dåliga när hon sänker skatten minst för dom som behöver pengarna mest. Aldrig tidigare har jag sett så många äldre människor som letar efter tomma burkar och flaskor som de kan panta. Svenskarna klarar inte av att gå ut och protestera när någonting är orättvist som man gör i andra länder.

Nej tack • Aldrig. Man måste hinna leva också och ha fritid. Vi 80 -90 talister förväntas jobba tills vi är 70 år. Glöm det. Vi I FIRE generationen sparar och investerar så vi kan trappa ner i arbete när vi är 50 plus.

Robert • Jag kommer gå i 100 % Allmän Pension i Sverige vid 63 om mindre än ett år.

Hade jag fått gå nu vid 62 hade jag gjort det.

Dessa j*v*a dårar till Politiker ljuger.

När 40-talisterna dött finns det hur mycket pengar som helst i systemet, från 2035.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.