Anders Niemi, vallare i landslaget håller upp en skida i en lokal vid Östersunds skidstadion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Niemi, vallare i svenska längdlandslaget visar hur man ska avslöja fluorfuskare. Foto: Lukas Johansson/SVT

Det gäller inför fluorförbudet – landslagsvallaren reder ut

Uppdaterad
Publicerad

Får man använda fluorvalla? Det beror på var du ska åka och om du ska tävla. Längdlandslagets vallare Anders Niemi reder ut vad som gäller.

Från den här säsongen råder det förbud mot att använda fluorvalla i tävlingssammanhang i samtliga skidgrenar – men för motionärer finns det än så länge inget generellt förbud.

Fluor förbjudet på vissa spår

Även om du inte tävlar så finns det förbud på vissa spår och anläggningar. Alla skidspår som Östersunds kommun driver har till exempel sedan några år tillbaka ett förbud.

– Alla kommunens skidspår förbjuder fluorvalla och det kommer finnas skyltat på våra påstigningsplatser, säger Fredrik Lindberg på kultur- och fritidsförvaltningen.

I de skidspår och skidbackar som Skistar driver i länet har man i nuläget inget förbud mot fluorvallor, men sedan två år tillbaka köper man inte längre in vallor med fluor till företagets butiker.

Hör längdlandslagets vallare Anders Niemi om varför det är farligt med fluor, och hur förbudet gäller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.