”Det kan bli hätska diskussioner om kvinnors rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är polisen ute och informerar nyanlända om lag och rätt. Men det kan ibland bli diskussioner – inte minst vad gäller kvinnors rättigheter. I dag fortsätter vi vår granskning om vardagen på asylboenden.

Under flera veckor har vi rest runt på sju asylboenden i länet för att ta reda på hur vardagen är för kvinnorna som bor där. Flera vi träffar berättar om en utsatt situation.

Totalt intervjuar vi 14 kvinnor som berättar om en begränsad tillvaro. Om hur de känner rädsla och obehag av att leva på boendet på grund av männens blickar och inviter.

#flykt

– Man känner deras sexuella lust, särskilt de som inte träffat sina fruar på länge. När de ser en kvinna framför sig så tänker de på sex, känns det som. Därför är kvinnorna rädda och klär sig ordentligt och går inte ut så mycket, säger Manal.

Hon heter egentligen något annat men precis som alla andra kvinnor vi intervjuar vågar hon inte träda fram med sitt rätta namn.

Varför tror du situationen är som den är?

– Jag tror att männen har en mycket föråldrad syn på kvinnor. De är inte jämställda och förstår inte att en kvinna är precis som dem. Ingen jämställdhet, de har en annan syn, säger Manal.

Informerar om lag och rätt

På asylboendet i Grytan pågår en fotbollsmatch. Här, precis på många andra asylboenden, är kvinnorna i minoritet. På länets asylboenden finns idag ungefär 3.000 människor. En tredjedel av dem är kvinnor.

Vi har bestämt träff med polisen Christer Höglund. Han är kommunpolis i Jämtland/Härjedalen och i fjol åkte han runt på asylboenden för att informera om lag och rätt.

– Det handlar om enkla saker i vardagen, om nedskräpning och sådant, säger han.

Under dessa möten berättar han även om kvinnors rättigheter. Och då kan det bli en del diskussioner.

– De allra flesta ska vi tänka på har kommit hit och respekterar våra lagar. Men vi har ett fåtal som inte vill underordna sig svensk lag, säger Christer Höglund och fortsätter:

– Och det är där vi kan få ganska hätska diskussioner ibland i och med att vi har en tusenårig kultur där mannen har styrt kvinnorna. Och hur ska vi ändra på det i en handvändning i Sverige? Där har vi något att bita i.

Ska besöka alla boenden

Är det här en kultur eller en manlig struktur?

– Ja, det är en bra fråga men om du tittar på de här samhällena och de här länderna de kommer ifrån så är det klanmentalitet, det är mannen som styr familjerna. Mannen är överhuvudet och kvinnan ska underordna sig sin roll, man ska skyla håret, ansiktet och så vidare. Det här gäller inte i Sverige. Vill man ta av sig slöjan så ska man kunna göra det, utan risk för att mannen ska misshandla en.

Nu ska Christer Höglund ut igen. Målet är att träffa alla asylsökande i länet.

– Ja, vi måste göra vår lilla bit men det är ju hela samhället som måste jobba mot det här. Hela samhället har ett ansvar för att integrera de nyanlända, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet