Liknande försök att täcka glaciärer med stora, vita dukar för att minska avsmältningen har prövats på flera håll runt om i världen, bland annat i Alperna.
Men det är första gången det görs här i landet. Bakom projeketet står en glaciolog, Erik Huss, och en äventyrare, Oskar Kihlborg. Båda är engagerade i klimatfrågan.
Dukarna släpades över fjället
Duken som lämnats kvar på glaciären består av två mindre dukar, som transporterades över fjället ihoprullade på kajakvagnar. Varje rulle väger 25 kilo och drogs till en början från Ljungdalen till Helags fjällstation, och sedan därifrån upp till glaciären, sista biten släpades rullarna över snön.
– Det vi gör är ett test som om det ger bra resultat förhoppningsvis kan bli ett större forskningsprojekt. Vi för dialog med Tarfala forskningsstation, säger glaciologen Erik Huss.
Elbil och överbliven ull
Duken ska ligga kvar över sommaren och sedan ska resultatet utvärderas.
Glaciolog Erik Huss förklarar att projektet både är ett vetenskapligt försök och en symbolhandling för klimatet.
Meningen är också att glaciärprojektet i sig ska vara så klimatneutralt som möjligt: duken är inte gjord av plast utan av överbliven ull och majsstärkelse och den transporteras upp till glaciären genom att först dras på kajakvagnar över fjället och sedan släpas den sista biten upp. Till Härjedalen tog sig de projektansvariga med elbil från Stockholm.