Två personer promenar förbi en byggarbetsplats med öppna markarbeten och gula rör utspridda på den grusiga ytan. I bakgrunden syns en flerfamiljsbyggnad och gröna soptunnor. Omkringstående träd har höstfärger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyresgästföreningens förhandlare Hasse Dahl vill blockera ägaren till Vallahusen från att förhandla 2025 års hyror tills brister på fastigheten åtgärdats. Motpartens ombud vill inte kommentera förhandlingarna. Hör mer i videon. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Hyresförhandlingar för husen i Valla: ”Föreslagit att titta på nedsättning av hyrorna”

Publicerad

I våras höjdes hyrorna med fem procent trots att inga förbättringar gjorts på de omtalade hyreshusen i Valla. Nu pågår förhandlingar om att höja ytterligare. Men Hyresgästföreningen tycker inte att hyresvärden ska få komma till förhandlingsbordet förrän brister är åtgärdade.

När hyreshusen i Valla byggdes finansierades de till stor del av det statliga investeringsstöd som vid tiden gavs till exploatörer med planer på hyresrätter med lägre hyror. Sett till det menar Hyresgästföreningens förhandlare, Hasse Dahl att hyrorna där är relativt höga.

– Jag har föreslagit att vi ska titta på en nedsättning av hyran och att man inte får vara med på de årliga förhandlingarna när 2025 års hyra ska sättas, säger Hasse Dahl.

Skandalbygget i Valla

För att han ska välkomna hyresvärden till förhandlingsbordet vill han se att framförallt utemiljöerna ska förbättras avsevärt. Men även att husens källare, som på flera håll har problem med fukt, ska åtgärdas.

Fastighetsägarna mittnord företräder ägaren Nischer i förhandlingarna. De uppger att man inte vill kommentera förhandlingarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalbygget i Valla

Mer i ämnet