delad bild på man i glasögon och skjorta dels på vy över fjäll och sjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var jakten på uran pågår och hör varför intresset för prospektering i Jämtlands län är så stort bland utländska bolag – Anders Jakobsson, handläggare vid Bergsstaten, berättar mer i videon ovan. Foto: Marie Selander, SVT.

Inför uranbeskedet – allt större områden mutas in i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

Redan innan regeringen presenterat sin uranutredning – där förbudet mot uranbrytning väntas hävas – pågår jakten på uran för fullt.

I Jämtlands län inmutas allt större områden för prospektering. Förutom Oviken i Bergs kommun riktas nu intresset även mot Tåsjö i Strömsunds kommun.

– Ansökningarna har ökat kraftigt, säger handläggare vid Bergsstaten Anders Jakobsson.

I dagsläget finns det 53 gällande undersökningstillstånd i Jämtlands län.

Jakten på mineralerna

Ett besked många prospektörer väntar på är resultatet av uranutredningen, som tillsatts av regeringen. Den skulle ha varit klar 15 maj, men har ännu inte presenterats.

Mycket talar dock för att förbudet mot uranbrytning kommer att tas bort.

Och signalerna om ett upphävande har inte gått prospekteringsbolagen förbi.

Jakten på uran har redan inletts. Det märks tydligt i Jämtlands län där nu allt större områden inmutas för prospektering.

Alunskiffer med höga uranhalter

Bland de som skaffat sig mineralrättigheter i länet dominerar två utländska bolag. Av bolagens interna information framgår att intresset inte bara är gäller batterimetaller utan också uran.

Det alunskiffer som har de högsta halterna av uran i Sverige finns bland annat i Jämtlands län, visar tidigare kartläggningar.

Ett undersökningstillstånd ger ensamrätt till att kartlägga geologin inom ett området i syfte att ta reda på om det finns någon brytvärd fyndighet där. Bergsstaten är den myndighet som fattar beslut om undersökningstillstånd.

Kraftig ökning av ansökningar

Under 2022 fick Bergsstaten in totalt 104 ansökningar om undersökningstillstånd i hela landet.

År 2023 var det mer än det dubbla: 242 stycken.

Och intresset ser ut att fortsätta öka, enligt Anders Jakobsson vid Bergssaten.

Av de totala antalet ansökningar 2023 avsåg 18 stycken prospektering i Jämtlands län.

Bara under första halvåret i år har det kommit in nästa lika många som under hela fjolåret: 16 ansökningar som gäller länet.

Av dessa ligger fortfarande nio kvar för beslut hos Bergsstaten. Bakom åtta av de nio står ett nybildat bolag, med en australiensare som enda styrelseledamot och juridisk konsult i Sundsvall, som verklig huvudman.

Uranfyndigheter i Sverige

De två utländska bolagen dominerar mineralrättigheter i Jämtlands län.

Det gäller det australiensiska Aura Energy och kanadensiska District Metals AB. Båda verkar genom sina dotterbolag. Aura Energy genom Vanadis Battery Metals som har totalt 3 undersökningstillstånd, samtliga i Oviken.

Kanadensiska District Metals verkar genom sitt dotterbolag Bergslagen Metals. De har totalt 17 av de 53 gällande undersökningstillstånden i Jämtlands län. Bolaget har mineralrättigheter i både Oviken och Tåsjö. För potentiella investerare framhålls att fyndigheterna inte bara innehåller batterimetaller som vanadin utan även uran.

I maj fick District Metals klartecken för åtta undersökningstillstånd. Bara dessa omfattar över 91 000 hektar, varav en del av områdena ligger i Västerbottens län.

I Sveriges berggrund finns några av världens största tillgångar på energimetaller, främst uran men även en del torium.

Uran är ett svagt radioaktivt, metalliskt grundämne, som förekommer naturligt i berg, jord och vatten.

De svenska uranfyndigheterna finns i alunskiffrar och i urberget.

Uranrik alunskiffer förekommer i Skåne, Västergötland, Östergötland, Öland, Närke och längs den svenska fjällkedjan.

Denna alunskiffer har uranhalter på 50–400 gram per ton, att jämföra med vanliga halter i uranrika graniter på 15–40 gram per ton.

De områden med de högsta uranhalterna i Sverige är Billingen i Västergötland 300 g per ton och i Jämtlands län 250 g per ton.

Fram till 1982 bedrev SGU tillsammans med Svensk Kärnbränsleförsörjning AB en omfattande prospektering efter uran i Sverige. Vid SGU:s mineralinformationskontor i Malå finns kartor, analyser, rapporter, borrhålsprotokoll och även borrkärnor bevarade från den statliga uranprospekteringen.

Den 1 augusti 2018 trädde en ändring i minerallagen (1991:45) ikraft som innebär att uran togs bort ur uppräkningen av koncessionsmineral, dvs ett förbud mot utvinning av uran infördes.

Regeringen har i år tillsatt en snabbutredning som har sett över om förbudet kan upphävas. Utredning skulle ha presenterats den 15 maj, men som skjutits fram.

Sveriges tillgångar utgör cirka 27 procent av Europas urantillgångar, utifrån vad som är känt idag (OECD NEA). Av världens samlade urantillgångar anses 0,2 procent finnas i Sverige.

Inom EU pågår bland annat för närvarande ett projekt i Talvivaara, i Sotkamo, Finland, för att inom kort tillvarata uran vid gruvbrytning.

Bergsstaten, är ett särskilt beslutsorgan inom SGU, handlägger och beslutar om ärenden som rör prospektering och utvinning av mineral.

(källa: SGU, Sveriges geologiska undersökning)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på mineralerna

Mer i ämnet