kvinna ute på is vid fiskodling

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kommer tillståndet för fortsatt fiskodling i Landösjön att få betydelse inte bara för företaget, utan även för bygden och Krokoms kommun. Elin Mehlhorn på företaget Svensk Fjällröding berättar. Foto: Björn B Schäfer, SVT

Lättnad i Landön efter nytt tillstånd: Stor betydelse för bygden och beredskapen

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljööverdomstolen slog nyligen fast att fiskodlingen i Landösjön, i Krokoms kommun, får fortsätta i 15 år till. På fiskodlingen dras nu en lättnadens suck.

– Nu finns det framtidstro här igen, säger Elin Mehlhorn som driver fiskodlingen.

Fortsatt fiskproduktion kommer att ha stor betydelse för såväl bygden som kommunen, menar Elin Mehlhorn på Svensk Fjällröding.

Huvudfrågan som prövades i Mark- och miljööverdomstolen var vilken miljöpåverkan odlingen har och om kassodling är ”den bästa möjliga tekniken” för odling i Landösjön.

Domstolen gick på företagets linje och slog fast att i just det aktuella området, Landösjön, är odling i öppna kassar den bästa tekniken.

Miljöpåverkan inte för stor

Den negativa miljöpåverkan som förekommer vid odlingen är begränsad och inte skäl nog att vare sig neka tillstånd eller kräva att företaget ska övergå till annan teknik, det vill säga övergå till landbaserad odling.

Domen gav alltså det utslag företagets hoppats på.

På fiskodlingen jobbar mellan nio och elva anställda. Domen får betydelse inte bara för företaget utan även för bygden och Krokoms kommun, menar Elin Mehlhorn.

I videon berättar hon varför odlingen är viktig på flera sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.