Kriminologen Anita Heber pratade i Gomorron Sverige om hur överfallen i Östersund påverkar kvinnors trygghet. Foto: TT

Kriminologen: Polisen lägger skulden på kvinnorna

Uppdaterad
Publicerad

Det är tveksamt om Östersundspolisens uppmaning till kvinnor att inte gå ut ensamma bidrar till ökad trygghet, säger kriminologen Anita Heber. – Några kvinnor måste alltid röra sig ute. Det blir väldigt skuldbeläggande om något skulle hända just dem, säger hon i SVT:s Gomorron Sverige.

Efter flera överfall av okända gärningsmän på kort tid släppte Östersundspolisen i måndags en varning till stadens kvinnor: Gå inte ut ensamma på kvällarna.  

Uttalandet har kritiserats från många håll, bland annat av kriminologen Leif GW Persson som menar att ”Det vore idealt för polisen om alla höll sig inomhus och för säkerhets skull bakom inbrottssäkra dörrar”.

Överfallen i Östersund 2016

”Vill ha färre brott”

Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland säger att man räknade med en debatt efter uttalandet. Men för dem var det viktigt att lyfta en problematik, som de säger finns i hela landet. 

– Just nu rör det sig om okända gärningsmän som riktar in sig på ensamma kvinnor. Vi vill ur brottsofferperspektivet ha färre brott och tar gärna den här kritiken, säger han i SVT:s Gomorron Sverige. 

Men är det verkligen offren som ska hålla sig inomhus för undvika brott på offentliga platser? 

– Vi har inte sagt att någon ska hålla sig inomhus. Vi har sagt att man ska iaktta försiktighet. Ensam kvinna, ofta från ett krogbesök, rör sig på mörka gator hemåt. Det är inte en situation som man ska sätta sig i. 

Få folk att bete sig

Östersundspolisen satsar nu alla sina resurser på att hitta gärningsmännen. Men samtidigt har alla ett egenansvar i att inte försätta sig i riskabla situationer, säger Stephen Jerand.  

Foto: TT

 – Polisen uppmanar till försiktighet inom en mängd andra brottsområden. Vi varnar för vägpirater, att äldre inte ska släppa in okända människor i sina bostäder, att se upp för män som sitter i bilar utanför skolor. Det skapar kanske en viss otrygghet men målet är att få folk att bete sig på ett annat sätt.   

Lägger skulden på kvinnorna

Anita Heber, kriminolog vid Stockholm universitet, är tveksam till om polisens varning bidrar till någon trygghet för kvinnorna i Östersund.   

– Några kvinnor måste alltid röra sig ute. Man har rätt till det offentliga rummet men sen är det inte alltid möjligt att hålla sig inne, några kanske måste ta sig till jobbet. Då blir det skuldbeläggande om något skulle hända just dem. Man lägger skulden på kvinnorna.  

Dessutom är risken för att drabbas av okända gärningsmän fortfarande liten, statistiskt sett, säger hon. 

– Jag tycker att det finns andra risksituationer som är mycket mer påtagliga. Det är farligare för kvinnor att vara i hemmen, med en parter eller före detta partner. Unga män som rör sig i krogmiljö är en jättestor riskgrupp.  

Överfall i Östersund

20 februari: Ett par tioåriga flickor anmäler att de ofredades på busstorget i Östersund.

21 februari: En ensam kvinna anmäler ofredande av en okänd gärningsman. En man på promenad med sin hund avbröt angreppet. Polisen utreder om det handlade om ofredande eller våldtäktsförsök.

26 februari: En kvinna utsätts för misshandel på väg hem från sitt arbete på kvällen. Tre män knuffade omkull henne och en av männen tog strupgrepp och körde in sina fingrar i hennes mun. En av de tre misstänkta förövarna har häktats.

5 mars: En man hoppade ut ur en bil och hotade att våldta en kvinna tidigt på morgonen. Kvinnan protesterade högljutt och avvärjde hotet. Händelsen rubriceras som våldtäktsförsök eller ofredande och olaga hot.

6 mars: En ung kvinna attackeras av tre män. Hon gjorde motstånd och lyckades tilldela en av männen ett armbågsslag i ansiktet och då avbröt de attacken.

Samma dag blev också en ensam kvinna nedslagen av en man och misshandlad i ansiktet.

Källor: Polisen och Östersunds-Posten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallen i Östersund 2016

Mer i ämnet