En markvibrator på ett halvt ton stals från en byggarbetsplats i Östersund på onsdagnatt. Flera liknande stölder har rapporterats på senare tid, konstaterar polisen. (bilden är en arkivbild från en annan byggarbetsplats). Foto: Janerik Henriksson/TT (Arkivbild)

Markvibrator på 500 kilo stulen i Östersund – en av flera stölder i landet

Publicerad

En 500-kilo tung markvibrator stals från en byggarbetsplats i centrala Östersund natten mot torsdag.

Liknande stölder har inträffat i andra delar av landet och frågan polisen nu ställer sig är ifall det rör sig om organiserad brottslighet.

Markvibratorn stod uppställd vid byggarbetsplatsen nära Jamtli, på Museiplan. Men under natten mot torsdagen har någon eller några stulit den.

Hur den transporterats bort är oklart, men polisen har hittat släpspår i marken.

Värdet på maskinen uppgår till omkring 100 000 kronor.

Stölder av markvibratorer är ovanliga, men har på senare tid inträffat på flera håll runt om i landet. Stölden i Östersund är dock den enda hittills anmälda i polisregion Nord.

Det kan vara frågan om organiserade stölder, men det återstår att utreda, enligt polisen.

En markvibrator är en maskin som används vid bygg-och anläggningsarbeten för att komprimera och stabilisera markmaterial som exempelvis grus och sand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.