Mot paralympics igen

Uppdaterad
Publicerad

För 15 år sen blev intellektuellt funktionsnedsatta utsparkade från att delta i Paralympics efter fusk. Men nu kämpas det för att få vara med igen. En viktig pusselbit är en forskningsstudie som just nu genomförs i Åsarna.

Efter Paralympics i Sydney 2000 så upptäcktes att Spaniens guldlag i basket inte bara bestod av spelare som var intellektuellt funktionsnedsatta. Flera spelare var normalbegåvade. Därför sparkades flera idrotter ut ur Paralympics då och nu kämpar skidåkningen för att få komma tillbaka. Ett viktigt steg är att hitta ett rättvist klassificeringssystem, något som forskare just nu testar i Åsarna.

– Det är inte lätt att få till ett system, säger Jonas Danvind från Mittuniversitetet. Det svåra är att hitta de deskriptiva faktorerna på skillnaden.

I Åsarna finns landslaget i skidor för intellektuellt funktionsnedsatta. Tre åkare är med: Nils-Peter Kling från Falun, Kristin Björfeldt från Mjölby och Nelly Enmark från Älvsbyn. De jämförs med en kontrollgrupp som består av elever från Fjällgymnasiet. Den här dagen tävlar de i sprint.

– Det blir väl skojigt, säger Nils-Peter Kling, men det blir svårt att slå dom.

Nils-Peter är en legend i idrottssammanhang. Med sina snart 61 år har han varit med i flera paralympiska spel och i VM för intellektuellt funktionsnedsatta.  Även Kristin Björfeldt är meriterad. Hon tog brons i VM förra året.

– Jag vill bli bäst i världen, säger Kristin. Det vill väl alla?

Forskarna hoppas att få ett klassificeringssystem godkänt av Internationella Paralympiska kommittén i god tid före Paralympics i Pyongchang 2018. Något som även åkarna hoppas på.

– Det skulle betyda jättemycket för handikappidrotten i stort säger Kristin Björfeldt. Och att folk i övriga världen att ser oss som skidåkare.

– Väldigt mycket, säger Nelly Enmark. Även för landslaget.

Och veteranen ”Klingen” ser fram emot ett nytt Paralympics:

– Det skulle vara jättekul om jag, Kristin och Nelly vi kom med på Paralympics, säger Nils-Peter Kling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.