Mer pengar väntas från 2026 till regionen – om förslaget går igenom. Foto: SVT

Nytt förslag: 170 miljoner mer till Region Jämtland Härjedalen

Publicerad

Ett förslag från Utjämningskommittén, som presenterades under tisdagen, kan betyda mer pengar till Region Jämtland Härjedalen.

– Det löser inte alla ekonomiska problem, men det skulle underlätta väldigt mycket, säger Bengt Bergqvist (S), regionstyrelsens ordförande.

I förslaget som nu presenterats pekas regioner och kommuner i glesbygd ut som vinnare.

Region Jämtland Härjedalen och Region Gotland är bland regionerna som skulle gynnas mest. Stockholmsområdet är istället det område som får betala mer.

Glesbygd mer betydelsefullt för ökat bidrag

– Beredningen pekar på vår stora svårighet i och med att vi är ett stort län med 14 procent av landets yta och att vi har 1,2 procent av landets befolkning. Dessutom är vår skattekraft lägre än snittet, säger Bengt Bergqvist.

Enligt Bengt Bergqvist ska småskalighet också ligga till grund för förslaget om ökat bidrag.

– Det är dyrare att driva ett litet sjukhus än ett stort. På ett större sjukhus delar fler på resurserna.

Ska ut på remiss innan beslut

Förslaget ska nu skickas ut på remiss innan regeringen ska ta ställning till det. Om det går igenom skulle det innebära omkring 170 miljoner mer till region Jämtland Härjedalen per år från 2026.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.