Bild på kvinna i glasögon och vit hijab

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fristadskonstnären Dareen Tatour är glad över att Östersund vill ta emot fler hotade kulturarbetare Foto: Björn B Schäfer / SVT

Östersunds fristadskonstnär: ”Jag hoppas alla konstnärer kan få ett bra liv”

Uppdaterad
Publicerad

Den palestinska poeten och författaren Dareen Tatour kom till Östersund genom fristadsprogrammet år 2020, efter att ha suttit i fängelse i sitt hemland. Nu hoppas hon att staden kan ge skydd åt kulturarbetare från Ryssland eller Ukraina.

Dareen Tatour har varit i Östersund i ett och ett halvt år genom fristadsprogrammet. Förutom möjligheten att uttrycka sig fritt har hon fått bostad och uppehälle av kommunen.

När perioden löper ut om ett halvår planerar hon att ansöka om uppehållstillstånd i Sverige. Hon beskriver det som omöjligt att återvända till sitt hemland.

Ukrainakriget och Jämtland

Välkomnar fler fristadskonstnärer

Dareen Tatour är positiv till kommunstyrelsens förslag att ta emot hotade kulturarbetare från Ukraina eller Ryssland.

— Jag vet vad dessa konstnärer lider av, säger hon.

Hör Dareen Tatour berätta om tiden i Sverige och anledningen till hennes exil i klippet.

Fristadsprogrammet

Sedan början av 1990-talet har städer runtom i världen tagit initiativ till att under en viss tid bjuda in en författare eller journalist som inte har möjlighet att verka fritt i sitt hemland. Idag är rörelsen breddad och inkluderar bland annat musiker och bildkonstnärer.

Östersund har varit anslutet sedan 2017 och är en av drygt tjugo svenska städer som deltar.

Städerna är sammanlänkade genom nätverket International Cities of Refuge Network (ICORN), en oberoende organisation som utgörs av medlemmarna själva; städer och regioner som erbjuder skydd åt hotade konstnärer samt främjar konstnärlig yttrandefrihet, gästfrihet och internationell solidaritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Jämtland

Mer i ämnet