Hotade kulturarbetare från Ryssland och Ukraina kan hamna i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags beslutade kommunstyrelsen i Östersund att man vill ge plats åt ytterligare en eller två fristadskonstnärer i kommunen. Platserna ska upplåtas åt ukrainska eller ryska regimkritiska kulturutövare eller journalister i behov av skydd.

Kommundirektören har nu fått i uppdrag att undersöka möjligheten att ta emot fler fristadskonstnärer. I nuläget tar man emot en person åt gången under två år.

En budgetfråga

För att ta emot fler fristadskonstnärer krävs utökade resurser, poängterar fristadskoordinatorn Catharina Andersson. Den nuvarande budgeten – för att ta emot en person – ligger på runt 500 000 kronor om året. Det innefattar bostad, uppehälle och resekostnader.

Ukrainakriget och Jämtland

I klippet berättar fristadskoordinatorn Catharina Andersson om programmet. Hör även den nuvarande fristadskonstnären Dareen Tatour om hur hon ser på förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Jämtland

Mer i ämnet