Hotade kulturarbetare från Ryssland och Ukraina kan hamna i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

I tisdags beslutade kommunstyrelsen i Östersund att man vill ge plats åt ytterligare en eller två fristadskonstnärer i kommunen. Platserna ska upplåtas åt ukrainska eller ryska regimkritiska kulturutövare eller journalister i behov av skydd.

Kommundirektören har nu fått i uppdrag att undersöka möjligheten att ta emot fler fristadskonstnärer. I nuläget tar man emot en person åt gången under två år.

En budgetfråga

För att ta emot fler fristadskonstnärer krävs utökade resurser, poängterar fristadskoordinatorn Catharina Andersson. Den nuvarande budgeten – för att ta emot en person – ligger på runt 500 000 kronor om året. Det innefattar bostad, uppehälle och resekostnader.

Ukrainakriget och Jämtland

I klippet berättar fristadskoordinatorn Catharina Andersson om programmet. Hör även den nuvarande fristadskonstnären Dareen Tatour om hur hon ser på förslaget.

Fakta: Fristadsprogrammet

Sedan början av 1990-talet har städer runtom i världen tagit initiativ till att under en viss tid bjuda in en författare eller journalist som inte har möjlighet att verka fritt i sitt hemland. Idag är rörelsen breddad och inkluderar bland annat musiker och bildkonstnärer.

Östersund har varit anslutet sedan 2017 och är en av drygt tjugo svenska städer som deltar.

Städerna är sammanlänkade genom nätverket International Cities of Refuge Network (ICORN), en oberoende organisation som utgörs av medlemmarna själva; städer och regioner som erbjuder skydd åt hotade konstnärer samt främjar konstnärlig yttrandefriheten, gästfrihet och internationell solidaritet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakriget och Jämtland

Mer i ämnet