Två flerfamiljshus i Valla i Östersund. Fasaden är grå och beige, med balkonger. Mellan byggnaderna syns en grusväg som leder framåt, och i bakgrunden finns flera andra byggnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bottenvåningarna på husen närmast i bild används till kommunal LSS-verksamhet. I åtta månader betalade Östersunds kommun hyra för oanvända lokaler innan de första boende flyttade in. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Östersunds kommun betalade över 900 000 kronor för tomma LSS-lägenheter i Valla

Uppdaterad
Publicerad

Redan innan hyreshusen i Valla började byggas var planen att kommunen skulle bedriva LSS-boende på bottenvåningarna i två av dem. Men när det var dags för inflyttning, visade det sig inte vara möjligt.

I åtta månader betalade Östersunds kommun hyra för LSS-lägenheter som inte kunde användas, bland annat på grund av bristande tillgänglighet i utemiljöerna.

Östersunds kommun fick tillträde till lägenheterna den 1 januari i år. Då låg snö över innergården och kommunen var inte säker på om marken under var tillräckligt jämn för att till exempel ta sig fram med rullstol på. Så man ville invänta snösmältningen för att se hur det såg ut innan LSS-boendet kunde tas i bruk.

”Anmärkningsvärt” lång tid att flytta in

Därefter har flera dröjsmål, som redogörs för i inslaget ovan, gjort att inflytten påbörjades 1 september.

Skandalbygget i Valla

– I det här fallet kanske man kan tycka att det är anmärkningsvärt att det har tagit åtta månader, säger säger Lena Hellberg, chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Östersunds kommun.

Under tiden har kommunen betalat hyra enligt hyreskontraktet som anger en årshyra på 1,4 miljoner. Mellan tillträde och inflytt har alltså runt 930 000 kronor betalats till hyresvärden Nischer properties.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalbygget i Valla

Mer i ämnet