• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Johan Wickenberg, räddningschef i Jämtland står framför brandbilarna i garaget på trygghetens hus i Östersund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Wickenberg är rädd att förlora personal om de inte får dispens från EU-reglerna. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Räddningstjänsten vill få dispens från regler om dygnsvila – men problemet skjuts framåt

Publicerad

Räddningstjänsten i Jämtland vill inte lägga scheman efter EU-regler om dygnsvila, då man är orolig för att tappa personal. Därför har man lämnat in en dispensansökan till SKR (Sveriges kommuner och regioner) för att få fortsätta med samma upplägg som tidigare, men det är bara en kortsiktig lösning.

Hittills har bara två stationer i landet fått svar om dispens. Finspång är den ena som har fått dispens att jobba vidare som tidigare och Södra Älvsborgs har enbart fått godkänt för semesterperioden.

Kan behöva ändra scheman flera gånger

Totalt har SKR 84 dispensansökningar att ta hand om just nu. Därför kan det ta tid innan Jämtlands räddningstjänst får svar. Har man inte fått något svar innan mars måste man börja följa reglerna och kan sedan tvingas ändra tillbaka om man nu får dispens. Men man kommer antagligen stå inför samma problem om ett år om det nu blir så.

– Dispensen kan gälla som max i 12 månader. Så rent krasst är det ett sätt att skjuta problemet framför sig, men vi behöver ändå den tiden, säger Johan Wickenberg räddningschef.

Svårt att rekrytera

Flera brandmän är kritiska till de nya reglerna och överväger att sluta på räddningstjänsten då de tycker att arbetsvillkoren blir så mycket sämre. Och redan nu är det problem med rekrytering.

– Vi ser tyvärr en tråkig trend att det är svårare och det är något man ser över hela Sverige, säger Johan Wickenberg.

VAD INNEBÄR EU-REGLERNA OM DYGNSVILA?

Regeln i direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Bestämmelsen avseende dygnsvila skärps och förtydligas. Det fastslås att regeln är att arbetstagaren har rätt till minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.