En delad bild med två sektioner. Den vänstra sektionen visar en publik som lyssnar på en föreläsare i en inomhusmiljö, med fokus på en projektor i bakgrunden. Den högra sektionen visar en översikt av ett landskap med hus och vägar, med gröna fält och berg i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så mycket mer gruvbrytning kan det bli frågan om än vad som framgår av ansökan om tillstånd till gruvbrytning i Oviken – på mötet om gruvplanerna i måndags gav journalist och författare Arne Müllers sin syn på saken efter att ha granskat gruvplanerna närmare. Foto: Marie Selander, SVT, Lukas Johansson, SVT.

Storskaliga planer för gruvbrytning i Oviken: ”Kan bli Sveriges största gruva”

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbrytningen i länet kan bli Sveriges största gruvprojekt.

– Jag tror inte att det framgått hur stora planerna är.

Det konstaterade journalisten och författaren Arne Müller på ett välbesökt möte om gruvplanerna i Oviken på måndagkväll.

Den tidigare SVT-journalisten och författaren Arne Müller har under många år följt utvecklingen inom gruvbranschen.

Han har bland annat kritiskt granskat den ansökan om bearbetningskoncession, alltså ansökan om gruvbrytningstillstånd, som det australiensiska bolaget Aura Energy lämnat in.

Gruvplanerna i Jämtland

Stor uppslutning vid gruvmöte

Han har också tittat närmare på länets största prospektör, det kanadensiska bolaget District Metals, som skaffat sig undersökningstillstånd i stora områden både i Oviken och Tåsjöområdet.

På måndagskvällen höll Arne Müller ett föredrag i Östersund om de aktuella gruvplanerna på ett möte som LRF arrangerat.

Intresset var stort, omkring 240 länsbor, var på plats.

Utbrett motstånd mot gruvplanerna

Mötet hade anordnats i syfte att samla kraft i kampen mot gruvplanerna och på plats fanns också företrädare för den lokala gruvmotståndsgruppen.

En del av informationen var helt ny för många, till exempel hur storskalig gruvverksamheten skulle kunna bli.

SVT: Men till energiomställningen behövs metaller – var ska de brytas?

– Man måste hushålla med resurserna och börja med det som redan plockats upp, säger Arne Müller.

”Prioritera utvinning ur gruvavfall”

Det finns mycket metaller i gammalt gruvavfall och nedlagda soptippar, enligt en färsk kartläggning. Vidare är det en fördel om de sällsynta jordartsmetallerna kan utvinnas som en biprodukt vid redan etablerade gruvor, konstaterar han.

– Behöver man då öppna en helt ny gruva, ja då är det bra om man tänker på: vilken gruva ger minst inverkan i naturen och ger mest tillbaka? Och då är det en fördel om man satsar på fyndigheter där halterna av metaller är relativa höga. Det talar mot en brytning i Oviken, säger Arne Müller.

Geologiska undersökningar i området har visat att halterna av både vanadin och uran är låga.

SVT har tidigare intervjuat Aura Energys vd David Woodall om företagets planer i Oviken. Se intervjun här nedan:

En man i blå skjorta och grått hår i ett konferensrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om förbudet mot uranbrytning lyfts kommer Aura Energy att vilja bryta den omtvistade mineralen. Hör David Woodall, vd Aura Energy, om uranet i Oviken och om gruvans storlek. Foto: Lukas Johansson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet