Oviksbygden gör sig redo att ta strid mot nya prospekteringsplaner

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som oron väckts för nya uranbrytningsplaner gör sig bygden redo att ta strid även mot andra prospekteringsplaner i området.

Två ansökningar om undersökningstillstånd för ”batterimetallen” vanadin har kommit – från en privatperson.

– Blir det ett ja till ansökningar kommer vi att överklaga, säger Irene Sandberg i Åbbåsen.

– Bryter man vanadin får man uran på köpet, därför säger vi helt nej till all brytning av alunskiffer, säger utredare Anders Olof Öhlén vid Bergs kommun.

Efter att frågan om kärnkraft på nytt blivit aktuell ökar oron för nya uranbrytningsplaner i Oviksbygden.

Samtidigt har även intresset för prospektering av vanadin vaknat till liv igen. Två nya ansökningar om prospektering i Oviken har nyligen kommit och den här gången från en privatperson, en amerikansk geolog.

Gruvplanerna i Jämtland

Kommunen motsätter sig brytning

Ansökningarna har meddelats berörda bybor och Bergs kommun, och det väcker också nytt motstånd i bygden där man inte vill se någon återupptagen prospektering i området.

Irene Sandberg i Åbbåsen har varit med och protesterat mot planer på gruvbrytning tidigare och nu gör hon sig redo att återuppta kampen. Beviljas ansökningarna kommer hon att överklaga.

– Området är välundersökt och vi vill inte ha någon brytning överhuvudtaget av alunskiffer,  säger kommunens utredare Anders Olof Öhlén.

Ansökningarna ligger nu hos Bergsstaten för beslut.

Ovanligt att privatpersoner ansöker

– Det vanliga är att det är bolag som ansöker, men det har förekommit tidigare vid något tillfälle att även privatpersoner har sökt, säger geologiprofessor Nils Jansson vid Luleå tekniska universitet.

Skälen till att en privatperson ansöker om undersökningstillstånd kan vara flera, exempelvis försäljning för att tjäna pengar på handel med mineralrättigheter.

SVT har varit i kontakt med privatpersonen. Han vill inte låta sig intervjuas eller ge några kommentarer med hänvisning till att prospekteringsplanerna än så länge bara befinner sig i ansökningsskedet.

Se mer i videon ovan vad bybon Irene Sandberg, och Anders Olof Öhlén, utredare vid Bergs kommun,  säger om det hela.

Vad är Vanadin?

Vanadin Vanadin (V) är ett metalliskt grundämne och används främst för att öka styrkan i stål men är dessutom en så kallad ”batterimetall”. Den kan nämligen lagra stora mängder energi från bland annat vindkraft och solpaneler, enligt SGU. Sveriges geologiska undersökning.

Vanadin i höga koncentrationer vara toxisk – därför behövs mer kunskap om ämnet, enligt SLU, Sveriges geologiska undersökning.

Vanadin produceras främst i Kina (55 procent), Sydafrika (22 procent) och Ryssland (19 procent). Hela EU:s efterfrågan tillgodoses genom import. Endast 2 procent av behovet bedöms erhållas genom återvinning. Ingen produktion av vanadin sker i Sverige i dag men tidigare gruvor och andra kända mineraliseringar finns i Småland, Dalarna, Gästrikland, Härjedalen och Jämtland. Prospektering har i närtid bedrivits i bland annat Jämtland och Skåne.

(källa: SGU, SLU)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvplanerna i Jämtland

Mer i ämnet