• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En delad bild som visar två scener. Den vänstra sektionen visar en del av en takstruktur med solpaneler där brandmän arbetar på en skadad yta, delvis täckt av skräp och sot. Den högra sektionen visar en person i en uniform, troligen en brandman, med fokus på hans överkropp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utredningen efter branden i Woolpowers fabrik i Östersund förra sommaren visar att en brytare vid solcellerna var orsaken. Henrik Jönsson, olycksutredare berättar mer i klippet. Foto: Räddningstjänsten Jämtland och Maria Harning/SVT

Strömbrytare vid solceller trolig orsak till branden på Woolpower i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

En likströmsbrytare, som ska öka säkerheten vid solcellsanläggningar var mest troligt det som orsakade branden på Woolpowers fabrik i Östersund förra sommaren. Det visar räddningstjänstens fördjupade brandutredning.

Det var i slutet av juli förra sommaren som det började brinna på taket på den nya fabriksbyggnaden i Verksmon i Östersund.

Utredningen visar på flera brister men också på att branden startade i en DC-brytare, under solcellerna på taket.

– Initialt startade branden i en DC-brytare, säger Henrik Jönsson, olycksutredare vid Räddningstjänsten Jämtland.

Han föreslår förbättringar för att minska riskerna för liknande bränder och öka säkerheten för brandmännen.

– Det har varit många som har efterfrågat den här utredningen, säger Henrik Jönsson. Nu skickas den till Elsäkerhetsverket, MSB och andra räddningstjänster.

Förslag på förbättringar

  • Bättre placering av DC-brytare
  • Minska brännbart material nära solceller
  • Bättre brandlarm vid solceller på tak
  • Utbilda räddningstjänsten mer för släckning av bränder vid solceller

Källa: Räddningstjänstens brandutredning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.