Region Jönköpings län får 215 miljoner kronor. Foto: Johanna Svensson / BILDBYRÅN

215 extra miljoner från regeringen till Region Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Ett extra tillskott på sex miljarder kronor tilldelas landets sjukvårdsregioner i vårändringsbudgeten, det presenterade Tidöpartierna på en pressträff i dag. För Region Jönköpings län innebär det 215 miljoner kronor i tillskott.

Pengarna kommer ges i generella statsbidrag vilket betyder att det är upp till regionerna hur de ska användas.

– Vi vill att pengarna från regeringen används till att öka bemanningen på vårdcentralerna för att uppnå målet om max 1 100 patienter per läkare, korta telefonköerna till 1177 genom att köpa in extern hjälp och att korta de långa vårdköerna, säger Monica Samuelsson (KD) 2:a vice ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård i Region Jönköpings län.

Täcker inte regionernas underskott

Regeringens bedömning är att sex miljarder kronor till regionerna kommer användas för att undvika varsel och uppsägningar.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har tidigare varnat för att regionerna tillsammans ser ut att gå med 24 miljarder i underskott under 2024. Dessa sex miljarder i tillskott ser alltså inte ut att kunna täcka upp det eventuella underskottet som regionerna förväntas få under året.

SVT:s enkät visar: Bara två regioner planerar varsel av vårdpersonal

Just nu används ordet “sjukvårdskris” flitigt. Bland annat Socialdemokraterna och Vänsterpartiet varnar för stora varsel – men i SVT:s enkät är det bara Region Östergötland och Skåne som svarat att man kommer behöva varsla vårdpersonal. Mer i klippet nedan.

En patient och reporter i studio

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om vårdpersonal inte ska varslas, vad är det då man sparar in på och hur orolig ska man vara som patient? Foto: Simon Rehnström/TT/Sara Cosar/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.