• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Tre personer står i en utomhusmiljö med höstträd i bakgrunden. Den första personen bär en svart tröja och en kedja runt halsen. Den andra personen har på sig en mörk jacka och håller en mikrofon med texten ”svt”. Den tredje personen är klädd i en läderjacka och har en kedja med ett hänge på halsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gymnasieeleverna Eira Elf, Alex Bladelius och Lisa Hoffman i Jönköping tänker lite olika när det gäller att ta bort betyget F. Se mer i klippet ovan. Foto: SVT/Linda Mathillas

Elever i Jönköping om att ta bort betyget F: ”Borde se över kraven istället”

Publicerad

Regeringens utredare väntas nästa år föreslå att betyget F tas bort mot en ny tiogradig betygsskala. Elever vi träffar i Jönköping är tudelade till förslaget.

– Jag tycker i stället att de borde se över vad som ska krävas för ett godkänt betyg, säger 16-åriga Lisa Hoffmann.

Hon berättar att hon själv fått underkänt i matematik på högstadiet och att det bidrog till att andra ämnen också blev lidande eftersom stressen ökade.

Och stress på grund av betyg – det känner flera av de elever vi träffar.

I klippet hör du eleverna resonera om hur de ser på att ta bort betyget underkänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.