Kvinna står bredvid häst.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anita Eckebring och hästen Tuffing vann svenskt mästerskap i brukskörning under tävlingsdagarna på Elmia i Jönköping. Foto: Paula Sveder/SVT

Elmia blir tävlingsarena för nordsvenska hästar

Publicerad

Under tre dagar har nordsvenska hästar fyllt Elmia i Jönköping. Föreningen Nordsvenska Hästen fyller 100 år och firar med bland annat utställningar och svenskt mästerskap.

– Jag tycker om när det är trångt, trixigt och eländigt, säger SM-vinnaren i brukskörning Anita Eckebring från Enköping.

På Elmia i Jönköping sätts de nordsvenska hästarna och deras kuskar på prov i svenska mästerskap i brukskörning, dressyr och draglagsbana.

Tävlingsbanan i brukskörning utgörs av 12 moment och handlar om precision och vardagslydnad. Kusken Anita Eckebring från Enköping kammade hem vinsten med hästen Tuffing, men var inte helt nöjd med insatsen.

– Jag fick aldrig någon bra känsla i körningen, säger Anita Eckebring.

Bevara nordsvenska rasen

Det pågår även utställningar där ett 70-tal hästar deltar och domare korar bästa hingst och sto, baserat på hur de är byggda och rör sig i trav och skritt.

I 100 år har föreningen Nordsvenska Hästen arbetat aktivt med att bevara den nordsvenska rasen, som tidigare korsades med andra raser från Europa.

– Räddat rasen har vi gjort, men det finns andra problem idag, säger Kåre Gustafson, ordförande för Föreningen Nordsvenska Hästen.

Hör Kåre Gustafson berätta mer om utmaningarna och se Anita Eckebring tillsammans med hästen Tuffing på tävlingsbanan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.