– Det blev stort jubel, säger Eva Nissfolk, som är föreståndare för studentboendet för ensamkommande i Vetlanda.
Men efter att ha sett tv-programmet Agenda i söndagskväll kände hon sig inte hoppfull.
– Nej, det gjorde jag faktiskt inte. Jag hade tappat hoppet lite och börjat ladda för hur går vi vidare, säger Eva Nissfolk.
Prövning i högre instans
Sedan den 18 juli har Migrationsverket avvaktat med bifalls beslut gällande gymnasielagen efter att två migrationsdomstolar underkänt lagen. Men i dag gav alltså Migrationsöverdomstolen beskedet att lagen kan tillämpas.
– Gymnasielagen har kommit till i laga ordning och den strider inte mot EU-rätten, säger Thomas Rolén, kammarrättspresident på Kammarrätten i Stockholm, som också är ordförande i Migrationsöverdomstolen till SVT Nyheter.
Och Ramacan Mohammady och Ali Jauid Afzali som bor på studentboendet för ensamkommande i Vetlanda var glada och lättade över dagens besked. Båda hoppas nu att deras prövning hos Migrationsverket ska göra så att de får stanna i Sverige och få studera klart gymnasiet.
Båda har en dröm om att få stanna i Sverige och bygga en framtid här.
– Jag vill gå klart gymnasiet och sedan vill jag starta eget företag, Ramacan Mohammady.
Vad ska det vara för typ av företag?
– Skulle vilja starta en restaurang.
Vill bli kock
Ali Jauid Afzali, som läser restaurang- och livsmedelsutbildning på gymnasiet, har också en plan för vad han vill göra i framtiden.
– Jag vill bli kock.
Migrationsverket har sedan den 1 juli fått in 9 650 ansökningar varav 1 159 har avgjorts. Bara ett tiotal ansökningar hann få bifall innan arbetet pausades. Nu ligger 8 453 ärenden för prövning hos Migrationsverket.
– Det är inte lika många som kommer att få bifall, men vi räknar med många, säger Irene Sokolow, presskommunikatör på Migrationsverket.