Inget kommunalt firande i Nässjö. Arkivbild. Foto: Foto: Martial Trezzini/TT

Inget nyårsfirande i Nässjö

Uppdaterad
Publicerad

Nässjö kommun ville ersätta fyrverkerierna till nyårsafton 2018 med något tystare och säkrare – istället ställs firandet in helt.

I Nässjö har det varje nyår sedan millennieskiftet firats med ett kommunalt fyrverkeri över Ingsbergssjön i Stadsparken. Dessutom har Nässjöborna själva förstärkt med smällare och raketer som de avfyrat från parken. Men polisen och räddningstjänsten har signalerat att risken för att någon ska skada sig är mycket stor och förra året började kommunen att titta på alternativ till fyrverkerierna.

Laser som alternativ

En digital lasershow utreddes som ett säkrare och tystare alternativ men nu har kommunen bestämt sig för att det inte blir något firande alls.

– Nässjö kommun har tyvärr inte ekonomiskt utrymme för att lägga 200 000 till 250 000 kronor på en lasershow. Vi måste vara flera aktörer som tillsammans bjuder kommuninvånarna på detta, säger Karl G Bartoll, som är kommundirektör.

Bartoll menar att inte heller säkerheten kan garanteras och att tillståndsgivande myndigheter gör lite olika bedömningar kring de platser som varit aktuella.

Invånarna får fira själva

Oklarheterna gör att invånarna till kommande nyårsnatt 2018 uppmanas att fira utan kommunal medverkan, skriver Nässjö kommun på sin hemsida.

– Det är tråkigt att vi inte hunnit räta ut alla frågetecknen än, men för att få till ett nyårsfirande som tillgodoser alla krav så krävs mer tid, säger Karl G Bartoll.

Kommundirektören säger att de hoppas kunna bjuda på ett mer färgsprakande avslut på 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.