Michael Blomqvist, Statens fastighetsver, öppnar dörren till gamla Göta Hovrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i den gamla Göta Hovrättsbyggnaden. I klippet berättar Michael Blomqvist från Statens fastighetsverk om vad som kan bli av byggnaden i framtiden. Foto: Ebba Öberg/SVT

Nu ska gamla Göta Hovrätt förberedas för en ny hyresgäst

Uppdaterad
Publicerad

I cirka 370 år har huset haft samma hyresgäst, Göta Hovrätt. Men nu ska byggnaden restaureras och byggas om för en ny hyresgäst.

Huset ägs av staten och är klassat som ett byggnadsminne. Det innebär att man får göra så liten åverkan på huset som möjligt när det byggs om.

– Det svåra är att hitta en hyresgäst som kan acceptera de begränsningar som ett statligt byggnadsminne innebär, säger Michael Blomqvist vid Statens fastighetsverk.

Det finns ingen ny hyresgäst ännu, men Michael Blomqvist hoppas på en offentligverksamhet för att göra huset tillgängligt för Jönköpingsborna.

Återanvänder möbler

– De flesta möbler har Domstolsverket tagit med sig. Men de möbler som är kvar ska restaureras och återanvändas på andra residens i Sverige, säger Michael Blomqvist.

Kolla klippet och följ med i den nästan 400 år gamla byggnaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.