Nu ska fritidsfisket i Vättern undersökas. Foto: SVT

Ny undersökning ska få koll på fritidsfisket i Vättern

Publicerad

Nu vill myndigheterna veta mer om fritidsfisket i Vättern. I en ny undersökning kommer sportfiskare intervjuas ute på sjön. De kommer även kunna fylla i ett webbformulär om sina fisketurer.

– Vi gör det här för att långsiktigt kunna värna fritidsfisket, säger Göran Sundblad forskare på Aqua SLU.

Undersökningen kommer att starta i samband med trollingtävlingen Drag 2017 i Hjo hamn lördagen den 1 juli. Då kommer fiskekonsulenten Rasmus Linderfalk att finnas på plats med länsstyrelsens tillsynsbåt.

– Vi tyckte att det var en bra dag att inleda undersökningen. Det är många sportfiskare samlade som vi kan träffa och få ut så mycket information som möjligt till, säger Göran Sundblad.

Lite kunskap om fritidsfisket

Bakom undersökningen står Institutionen för akvatiska resurser vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund samt länsstyrelsen i Jönköping.

– Fritidsfisket är ju fritt och behöver inte rapporteras, därför vet vi väldigt lite om fisket i enskilda sjöar.

Undersökningen i Vättern kommer att genomföras under juli och november månad. Det kommer att göras intervjuer med fritidsfiskare på sjön. De som fiskar på Vättern kommer också att kunna fylla i ett digitalt formulär på SLU Aquas webbsida. Där får man fylla i information om hur länge man fiskade, vilka redskap som användes och hur mycket fisk man tog upp och hur mycket man släppte tillbaka.

– Vi är lika intresserade av om man inte fått fisk. Ju fler som fyller i desto bättre resultat får vi, säger Göran Sundblad.

Framförallt är det fisket av lax, öring och röding som forskarna är intresserade av i årets undersökning.

Vättern populär sjö

I Sverige finns det över en miljon fritidsfiskare och Vättern är en populär fiskesjö. Vättern är EU:s tredje största sjö och i den finns 31 olika fiskarter.

– Vättern erbjuder i dag bra och uppskattat fiske och det vill vi värna. Att förvalta fisken som naturresurs är vårt gemensamma ansvar. För att du som gillar fritidsfiske ska uppleva ett bättre fiske i framtiden behöver vi samla in information om fisket i dag, säger Rasmus Linderfalk, fiskekonsulent vid länsstyrelsen.

I nuläget är det ingen fiskart som är direkt hotad i Vättern, men varje år görs olika kontroller av fiskebeståndet i sjön.

– Vi lägger ut nät på samma ställe år efter år för att se förändringar. Vi gör också akustiska undersökningar med ekolod och var tredje år genomförs också provtrålningar, säger Göran Sundblad på SLU Aqua.

Tack vare hjälp från fritidsfiskare hoppas han nu att kunskapen om fisket i Vättern kan öka ytterligare.

FAKTA: Stora fiskar som fångats i Vättern

1997: Lax 20,4 kilo

2013: Röding 10,3 kilo ( svenskt rekord)

2016: Gädda 21,07 kilo (svenskt rekord, återutsattes)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.