Foto: SVT

Nya badhuset i Jönköping ett halvår försenat

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av det nya badhuset i Jönköping har försenats efter att upphandlingen av vilken arkitektbyrå som ska få uppdraget överklagats. Detta har medfört att bygget väntas bli ett halvår försenat.

– Det hade varit bra att ha klart med en arkitekt redan nu, säger Lars Bovin som är byggprojektledare på tekniska kontoret.

Det är inte klart när processen med överklagan är klar. Det var tre arkitektbyråer som lämnade anbud, men efter att kommunen valt ett av bolagen överklagades beslutet av en av konkurrenterna. Nu prövas ärendet i förvaltningsdomstolen.

– Jag vet inte när processen är klar, säger Lars Bovin.

Nu väntas byggstart och invigning av det nya badhuset bli runt ett halvår försenat.

– Vi påbörjar troligtvis markproduktionen under våren 2023 och byggproduktionen efter sommaren 2023. Om planen håller hela vägen så ska vi kunna börja använda vårt nya badhus sommaren 2026.

Många protesterade mot nya bygget

I höstas klubbades beslutet att bygga ett nytt badhus i Jönköpings kommun efter en lång debatt i fullmäktige. Men den nya anläggningen har kritiserats och en protestlista med över 3 000 underskrifter lämnades i till kommunledningen inför beslutet. Kritiken har främst handlat om frånvaron av äventyrsbad och relax.

Foto: Jönköpings kommun

Förseningar kan innebära ökad kostnad

Även om Lars Bovin i dagsläget räknar med att de ska kunna hålla budgeten på 884 miljoner kronor kan försening av bygget innebära ökad kostnad.

– Det är svårt att sia om hur pandemin och kriget i Ukraina kan påverka, men man kan konstatera att den lilla marginalen krymper vid försening.

Enligt siffror från SCB har en del byggmaterial ökat kraftigt det senaste året. Träråvaror ökade med 61,4 procent och armeringsstål ökade med 49,2 procent. Lägg där till ökade bränslepriser och höga elpriser.

Rivning av befintligt badhus beräknas ske hösten 2026. Det gamla badhuset kommer att vara kvar och i bruk tills nya Rosenlundbadet kan invigas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.