Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) kommentera att det nu är klart att det nya badhuset kommer att byggas. Foto: Foto: SVT/Jönköpings kommun

Nya dyrare badhuset i Jönköping klubbat

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen har kommunfullmäktige i Jönköping beslutat att bygga ett nytt badhus som på grund av ökade byggkostnader blivit över 200 miljoner kronor dyrare än ursprungsplanen.

Det nya badhuset budgeteras kosta omkring 1,1 miljarder kronor och kommer inte att ha ett äventyrsbad som dagens badhus.

– Tiden har börjat rinna ut för vårt badhus, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) och hänvisar till att skicket på det befintliga badhuset är dåligt.

Nya Rosenlundsbadet i Jönköping

Krisdemokraterna är för ett nytt badhus, men tycker att fler åtgärder borde göras för att minska kostnaderna.

– Vi kristdemokrater har velat banta badhuset, sa oppositionsrådet Andreas Sturesson (KD) från talarstolen under dagens debatt.

Vill se privat aktör

Efter många turer klubbade kommunfullmäktige i Jönköping 2021 att ett nytt badhus ska byggas till en beräknad kostnad på 884 miljoner kronor. Men i början på 2023 kom bakslaget – badet beräknas bli dyrare och kosta drygt 1,1 miljard kronor.

Moderaterna har föreslagit att en privat aktör får bygga och driva badet och att kommunen istället hyr in sig för simundervisning, friskvård och föreningsverksamhet. Oppositionsråd Joakim Dahlström (M) sa under dagens fullmäktige att han tycker att kommunen ytterligare bör utreda frågan om ett privat alternativ skulle kunna vara aktuellt.

– Vi tycker att det saknas underlag för att vi ska kunna fatta rätt beslut här, säger han.

Renovera befintligt badhus

Sverigedemokraterna har drivit frågan att dagens badhus istället renoveras. Men kritikerna menar att det också skulle bli väldigt dyrt eftersom det skulle krävas så omfattande renovering.

Kommunstyrelsens förslag att nu börja bygga ett nytt badhus röstades igenom med ett par besparingsjusteringar. 42 röstade ja, 15 nej och 24 ledamöter valde att avstå.

Det nya badhuset väntas stå klart omkring första halvåret 2029, men exakt när byggstarten sker är inte fastlagt. Rivning av det nuvarande badhuset sker inte innan det nya är invigt och i drift.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du turerna kring det nya Rosenlundsbadet sammanfattade – på 60 sekunder. Foto: Texturelabs/Jönköpings kommun/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Rosenlundsbadet i Jönköping

Mer i ämnet