Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du turerna kring det nya Rosenlundsbadet sammanfattade – på 60 sekunder. Foto: Texturelabs/Jönköpings kommun/TT

Ett steg närmare byggstart för nytt badhus i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Nu påbörjas rivningen av Rosenlundsbadets utomhusbassänger i Jönköping. I och med det går kommunens omtvistade miljardinvestering in i en ny fas.

Borrningar gör just nu vid Rosenlundsbadets uteområde, och under nästa vecka inleds rivningsarbetet på badhuset utomhusområde. Rivningen av de befintliga utomhusbassängerna pågår fram till mitten av december. Detta arbete är nödvändigt eftersom det nya badet delvis byggs på platsen där dagens utomhuspooler finns.

Kostar över en miljard

Det nya badet, som planeras stå klart 2029, väntas locka över en halv miljon besökare varje år.

Nya Rosenlundsbadet i Jönköping

Men bygget har blivit dyrare än vad som var tänkt. Förra året klubbade kommunfullmäktige igenom att budgeten utökas med 236 miljoner kronor, till drygt 1,12 miljarder kronor.

Kraftigt ifrågasatt

Beslutet att bygga ett nytt badhus i Jönköping har varit kraftigt ifrågasatt. Flera tusen personer skrev på en protestlista mot att bygga ett nytt badhus utan äventyrsbad och relaxavdelning, vilket finns i det gamla badhuset.

Kritiker har också ifrågasatt om kommunen ska lägga så mycket pengar på ett badhus.

Den 15 september stänger utomhusbassängerna för gott. Bassängerna töms på vatten och från och med i morgon måndag går projektet med att bygga ett nytt badhus i Jönköping in i en ny fas. Foto: Jönköpings kommun

Nya Rosenlundsbadet

I det nya Rosenlundsbadet ingår följande:

  • 50-metersbassäng med bredd för tio banor (åtta banor idag).
  • En motionsbassäng med måtten 25 x 25 m tillkommer. Motionsbas­sängen är i första hand avsedd för motionssim, vattengympa och simundervisning.
  • Hoppbassängen byggs ut och får hopptorn på två motsatta sidor. Det innebär att hoppanläggningen kan användas av föreningsverksamhet och allmänhet samtidigt.
  • Antalet simundervisningsbassänger (15 x 15 m) utökas från en till tre. En bassäng utrustas för rehabilitering/habilitering.
  • Familjebad där målgruppen främst utgör familjer med barn upp till åtta år.
  • Gym på cirka 500 kvadratmeter vilket utrustas med maskiner och fria vik­ter samt lokaler för gruppass.
  • Omklädningsrummen ska rymma totalt drygt 1 000 skåp/platser.

Källa: Jönköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya Rosenlundsbadet i Jönköping

Mer i ämnet