Patrick Nzamba, HR-direktör Region Jönköping, kommenterar den pågående vårdkonflikten. Foto: SVT

Region Jönköpings HR-direktör kommenterar Vårdförbundets skadeståndskrav

Uppdaterad
Publicerad

Region Jönköpings län har under Vårdförbundets övertidsblockad använt sig av skyddsarbete vid cirka 200 tillfällen uppger de själva.

− Skyddsarbete är en åtgärd som vi tar till i akuta situationer när chefen eller medarbetaren själv bedömer att patienter kan komma till skada. Detta är något vi tar till när vi verkligen behöver, säger HR-direktör Patrick Nzamba, i en kommentar.

Enligt regionen har det bland annat används inom operation och kirurgi vid akuta ingrepp, akuta transporter och akut röntgenarbete, på akutmottagningar och inom ambulanssjukvården vid vakanser och jourarbete.

Så kallat skyddsarbete får användas vid akuta situationer då det är fara för patienter. Det ska förhandlas med Vårdförbundet.

Regionen har under eftermiddagen informerats om att Vårdförbundet har påkallat tvisteförhandling i fem fall där de menar att regionen använt skyddsarbete felaktigt.

Konflikten påverkar sommarrekrytering

Förutom övertidsblockaden är det också blockad mot nyanställningar. Den hindrar just nu Region Jönköping från att rekrytera sommarvikarier inom vissa yrkeskategorier.

− Detta är givetvis något som vi funderar på hur vi ska hantera och vi vet ju varken hur länge konflikten pågår eller utvecklas, säger Patrick Nzamba.

I klippet nedan förklarar Vårdförbundet varför de kräver regionen på skadestånd.

En tvådelad bild. Till vänster vårdpersonal vid en sjukhussäng. Till höger en kvinnas ansikte.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför vårdförbundet i Jönköpings län kräver skadestånd av regionen. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.